Video: Gemeentearchief in de race om het mooiste archiefstuk van Nederland

Het gemeentearchief uit Kampen is nog volop in de race in de verkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk van Nederland. Hanneke Bennet roept alle Kampenaren op het archief te steunen en te stemmen op hun inzending.

Het Gemeentearchief Kampen gaat de strijd aan met vele andere historische juweeltjes. Dit jaar zijn 49 archiefstukken genomineerd die allen aansluiten bij het thema ‘Vriend & Vijand.

Stuk van het Jaar 2014 - Gemeentearchief Kampen - inv nr K000647
Foto: Gemeentearchief Kampen

49 stukken wedijveren om de titel Stuk van het Jaar 2014 rond het thema Maar laten we eerlijk zijn… We stemmen natuurlijk allemaal op Kampen !! En dat kan HIER !!

Favoriete archiefstuk
Het genomineerde archiefstuk uit Kampen betreft dit jaar de gravure ‘Gezicht in de koekoek bij Kampen in de overstrooming den 15-den november 1775’.
Kampen heeft, naast voorspoed, veel tegenspoed van het water gehad. Op 14 november 1775 braken de Zwarte- en Kamperveensche dijken door, waardoor de stad Kampen overstroomde. De overstroming ging zo snel, dat de stad al onder water stond nog voordat inwoners in staat waren hun huisraad van beneden naar boven te brengen, vee naar hoger gelegen gebieden te vervoeren en zichzelf in veiligheid te brengen. Mede hierdoor kwamen al snel 13 stuks vee om het leven. De sluizen en afwateringen waren niet bestand tegen de grote hoeveelheid water: op 17 november 1775 stond de hele stad onder water.

De gravure laat deze rampspoed op indringende wijze zien. Er zijn geen woorden nodig om te begrijpen wat er gebeurt. Huizen verdwijnen onder water, mannen en vrouwen houden hun kinderen stevig vast en huisraad drijft door het kolkende water terwijl vee in allerijl in kleine zeilscheepjes is gestopt.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*