woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurStichting presenteert 'KOGGEkwartier'

Stichting presenteert ‘KOGGEkwartier’

-

‘Stichting Kamper Kogge biedt adviesplan aan’

koggekwartier2

 

Stichting De Kamper Kogge en de Kamper bedrijven “Metadecor” en “Burowit” hebben de handen ineen geslagen om een integraal plan te ontwikkelen met als doel het verbeteren van de stedelijke kwaliteit en verhoging van de externe aantrekkelijkheid van Kampen.

De directe aanleiding voor de Stichting is het behoud van het wrak van de IJsselkogge voor Kampen na conservering.

Kampen speelde in de 14e eeuw met dit type schip een zodanige cruciale rol in de Europese handel dat de vergelijking met de plaats die Rotterdam nu inneemt gerechtvaardigd is. Dit belang onderschrijft de gemeente Kampen. Daarnaast heeft zij een aantal ambities waaronder de verfraaiing van de entrees van Kampen, de verdere ontwikkeling van de Kogge werf en de Hanzedagen in 2017. Eerder genoemde bedrijven zijn expert op het gebied van architectuur en stadsverbetering. Zo werken zij momenteel aan de realisatie van “DOM under”, ( het toekomstige publiekscentrum onder het Domplein in Utrecht)

Zij concludeerden dat het oude terrein van de gasfabriek bij de Buitenhaven DE meest uitgelezen locatie is als plaats voor een museum waarin de geconserveerde Kogge tentoongesteld kan worden. De stichting is als ambitie gesteld om  een modern spraakmakend gebouw van internationale allure te realiseren met een gecombineerde functie van exposeren en parkeren. Als voorbeeld in haar meest extreme vorm geld dat het in 2003 gebouwde Kunsthaus “The friendly alien” in Graz minder extreem “de Fundatie” in Zwolle. Het spin-off effect van spraakmakende architectuur is dat het internationaal veel aandacht en bezoekers genereerd en daarmee een eigentijds symbool wordt van de stad.

Het geeft ook een sterke impuls aan het M.K.B. en direct omgeving waardoor waardestijging optreed. Het nu gepresenteerde plan bestaat uit een viertal onderdelen primair KOGGEexpo, KOGGEparking en KOGGEplein en herinrichting van de KOGGEwerf.

koggekwartier

In het expogebouw worden de geconserveerde Kogge en de twee andere schepen, geexposeerd en kunnen bezoekers vanaf verschillende niveaus en gezichtspunten de schepen bekijken. In samenwerking met het Stedelijk Museum en Rijksmuseum, zullen wisselende exposities worden ingericht tegen de achtergrond  van de schepen waardoor een dynamisch(er) gebruik van de locatie ontstaan.

De noordzijde van het gebouw krijgt een transparante gevel waardoor de bezoeke4rs een schitterend uitzicht hebben over de museumhaven en de IJssel en de rondgang kunnen afsluiten op het hoogste punt in de koffiebar. De KOGGEparking bevat een parkeerlaag half onder het maaiveld en 1 laag daarop met de capaciteit van 230 parkeerplaatsen.

De verbindende factoor van de omliggende bebouwing is de aanleg van het KOGGEplein. dit plein nodigd uit om allerlei activiteiten te ontwikkelen onder meer tijdens de SAIL en HANZE dagen.

Tevens vormt dit de hoogwaardige entree naar de Binnenstad en bezoek aan de KOGGEwerf met allerlei activiteiten en de Kogge replica.

In de looproute over de werf is het van groot belang dat er een historische houten klapbrug wordt gebouwd waardoor er een verbinding ontstaat met de IJsselkade.

De bal licht volgens de Stichting nu bij de gemeente, en is het aan hen om de in het plan geuite ambities over te nemen.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen