HomeRegiosportToenemende averij bij DOS Kampen na verlies in zonovergoten Vriezenveen

Toenemende averij bij DOS Kampen na verlies in zonovergoten Vriezenveen

-

dos

AUDIO – Vlierhuis ( DOS Kampen ) : “We gaven minder kansen weg als de afgelopen weken”

Door: Hardy Wellenberg

In tegenstelling tot de overige hekkensluiters ASC Nieuwland en KHC, die er beiden in slaagden om drie punten te pakken en daardoor los kwamen van een rechtstreekse degradatieplaats, bleek er voor DOS Kampen in de uitwedstrijd tegen DOS ’37 in Vriezenveen, niets te halen.

Met een op versterking van de veel geplaagde defensie gerichte opstelling wist DOS Kampen vooral in de tweede helft een aantal behoorlijke kansen te creëren, maar deze resulteerden helaas niet in doelpunten. Door het afstraffen van een aantal persoonlijke fouten wist DOS ’37, dat aanvankelijk geen opening wist te vinden in de compacte defensie van de poelänten, de wedstrijd toch nog vrij simpel in haar voordeel te beslechten: 2-0.

DOS ’37 startte de wedstrijd van het begin af aan met een veldoverwicht, maar wist vanwege een te trage balcirculatie, geen opening te vinden in de Kamper defensie. Door de opbouw van DOS ’37 te verstoren en daarna uit te breken, creëerde DOS Kampen in de eerste helft een aantal kansen. Zo zag Arjan Vorsselman in de vijfde minuut een schot van afstand links naast het doel over de achterlijn gaan en ontstond er in de achtste minuut na een aanval over rechts via Wim Snippe en Jorian Wellenberg een gevaarlijke situatie voor het doel van DOS ’37, die helaas niet meer opleverde dan een ingooi.

DOS ’37 had in deze fase een veldoverwicht, maar wist deze niet voldoende om te zetten in honderd procent doelrijpe kansen. Zo kopte Dennis Boshoeve in de 14e minuut uit een corner langs de goal van DOS Kampen en kon Maarten Smit in de 20e minuut uit een vrije schop net buiten het zestienmetergebied Demi Loet-Loetoer op de proef stellen, die de bal tot hoekschop wist te verwerken. Vlak daarna wist de doorgebroken Leo Scheepmaker rechts de zestien meter van DOS Kampen binnen te lopen, maar hij zag zijn inzet hoog over de lat verdwijnen. In de 24e minuut leek een persoonlijke fout van Kees van Bruggen, die balverlies leed omdat hij een aanvaller van DOS ’37 wilde uitkappen, de eerste treffer van DOS ’37 in te luiden, maar Demi Loet-Loetoer wist redding te brengen.

Een minuut later wist de DOS goalie opnieuw succesvol in te grijpen nadat uit een scrimmage voor het doel de bal op goal werd geschoten en de scheidsrechter blind leek voor het duw- en trekwerk van DOS ’37 dat daaraan vooraf ging. DOS Kampen stelde hier in de 32e minuut een enkele uitbraak over rechts tegenover, waarbij Jorian Wellenberg Lenhard de Velde wist aan te spelen. Deze situatie werd door de verdediging van DOS ’37 tot ingooi verwerkt, waarna Lenhard de bal na een verre ingooi van Arjan Vorsselman, in de handen van Patrick Nitert kopte.
Langzamerhand begon DOS Kampen de hoop te koesteren dat men met de brilstand op het scorebord de kleedkamer zou kunnen gaan opzoeken, maar deze hoop werd de bodem ingeslagen door een goal in de 34e minuut. Patrick Bastiaan leed balverlies op het middenveld en dat bleek een buitenkansje op te leveren voor de tot in het zestien metergebied opstomende Thijs Houwing, die de bal aflegde op Marc Meier. Deze schoot vanaf links de bal langs Demi Loet-Loetoer in de uiterste rechterhoek: 1-0. In de 43e minuut kreeg Jord van der Weerd over links, na een goed opgezette aanval van DOS Kampen, nog wel een schietkans, maar hij zag zijn schot gestuit door een verdediger van DOS ’37.

Na rust zette DOS ’37 het trage circulatiespel voort en leek het vrede te kunnen hebben met een kleine overwinning, wat DOS Kampen de gelegenheid gaf om wat meer in de wedstrijd te komen en zelfs aanvallend voor de nodige dreiging te kunnen zorgen. DOS ’37 wist in de eerste minuten van de tweede helft een aantal keren op het doel van DOS Kampen te schieten, maar deze ballen konden simpel door Demi onschadelijk worden gemaakt. In de 56e minuut kreeg DOS Kampen de grootste kans om de gelijkmaker op het bord te zetten. De over links doorgebroken en sterk spelende Jord van der Weerd gaf de bal voor op Lenhard de Velde, die simpelweg in de rechterhoek kon koppen, maar helaas raakte Lenhard de bal verkeerd en kopte hij naar de grond, waarna de bal over de achterlijn stuiterde. Vlak daarna kreeg ook DOS ’37 na geklungel in de DOS-defensie nog een goede kans om de voorsprong uit te bouwen, maar opnieuw wist Demi Loet-Loetoer reddend in te grijpen. Uiteindelijk kwam de 2-0 op het scorebord te staan doordat Lenhard de Velde zich op het middenveld vastdraaide en balverlies leed. De bal kwam snel daarna bij de op de rand van de zestien meter staande Thijs Houwing terecht, die met een strak en in de linker bovenhoek geplaatst schot de DOS-goalie wist te verschalken: 2-0.

DOS Kampen ging daarna op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg daarvoor een aantal goede kansen. De beste was in de 65e minuut voor Jord van der Weerd, die opnieuw over links wist door te breken en maar net het doel van Patrick Nitert miste door voorlangs te schieten. DOS Kampen begon iets meer druk te zetten en in de 80e minuut wist Jorian Wellenberg aan de rechterkant Wim Snippe aan te spelen. Deze gaf de bal voor op Lenhard de Velde, die de bal van de borst af liet stuiten, pal voor de voeten van Jord van der Weerd. Met een fraai schot dacht Jord de keeper te kunnen verschalken, maar helaas, de bal vloog via de lat over de achterlijn. In de 86e minuut kopte Lenhard de Velde de bal over de goal, na een goede voorzet over links van Jord van der Weerd en nog in de 90e minuut zag Jord van der Weerd een inzet net langs de linkerpaal van het doel verdwijnen.

Helaas wist DOS Kampen geen punten te pakken tegen DOS ’37, maar leek het voorzichtig aan wat beter te gaan doordat er minder kansen werden weggegeven, er compacter werd gespeeld en er tegen een op papier veel sterkere ploeg als DOS ’37 zowaar kansen werden gecreëerd. Enkele persoonlijke fouten bleken nu echter cruciaal en bepalend voor het bereikte resultaat. Helaas wist medehekkensluiter KHC in de laatste 20 minuten van de wedstrijd de cocksianen op spectaculaire wijze met 2-1 aan de kant te schuiven, waardoor DOS Kampen een loodzware opgave wacht om volgende week te winnen van het in de ”winning mood” verkerende KHC. Wordt het overwinteren in de kelder van de eerste klasse D, of wordt aanstaande zaterdag de eerste stap gezet naar de weg omhoog?