Samenwoners, wakker worden!
Uit de praktijk van de notaris:
Een stel dat al meer dan 30 jaar samenwoont, geen kinderen heeft en waarvan de man is overleden.
Erflater had een eigen goedlopende eenmanszaak en zijn samenwonende partner (de vrouw) heeft haar eigen winkelbedrijf. Beide bedrijven staan bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak ingeschreven en de part-ners maken geen deel uit van elkaars bedrijf.
Samen hebben ze ieder de helft in eigendom in hun gezamenlijke woning met een volledige hypotheek waarop door erflater een deel is afgelost.
Ze hadden geen samenlevingsovereenkomst en geen testamenten gemaakt.
Gevolg:
de eenmanszaak van de man waar veel vermogen van hem in zit, zijn aandeel in de woning, zijn aandeel op de gezamenlijke bankrekening én zijn eigen bankrekening(en) vererven niet naar zijn partner, maar – volgens de wettelijke bepalingen – naar zijn ouders, broers en zusters.
Erflater en zijn partner waren in de veronderstelling dat als het tussen hen beide allemaal niet meer zo soepel verloopt, zij dat onderling wel zouden regelen. Daarbij geen rekening houdende met een overlijden van één van hen.
In dit geval had erflater het hoogste inkomen van hen beide en hij loste uit zijn inkomen op de hypotheek af. Het winkelbedrijf van zijn partner liep aardig en zij betaalde de kosten van de boodschappen.
De erfgenamen van erflater waren niet op goede hand met de vrouw.
Zij eisten naast erflater’s helft van de woning en het saldo van zijn bankrekeningen ook nog het bedrag op dat de man voor de vrouw op de hypotheek had afgelost.
Ja, zo kan het soms anders lopen dan je verondersteld had.
De vrouw moest de woning verkopen om de familie van erflater uit te kopen.
Economische crisis zorgt dat haar winkel niet meer goed loopt en ze blijft met schulden achter.
Na een liefdevol en economisch goed leven, blijft de vrouw nu berooid achter; dat was nooit de bedoeling van partijen.
De Belastingdienst wordt hier overigens wel “blij” van, aangezien de familie van erflater in het hoge tarief voor de erfbelasting valt en zij erfbelasting verschuldigd zijn van 30%-40% over hun verkrijging. Een vrijstel-ling hebben zij nauwelijks, terwijl indien de vrouw erfgenaam was, er door haar geen erfbelasting verschul-digd zou zijn, omdat zij al langer dan vijf jaar samenwoonden.
Tot slot:
zelfs als de familie van de overledene welwillend afstand van de erfenis had willen doen ten behoeve van de vrouw, dan had dit naast de erfbelasting tevens tot een belastingaanslag van minimaal 30% aan schenkbelas-ting geleid.
De vrouw gaf in ons gesprek aan dat ze altijd van plan waren te trouwen, maar dat het er niet van gekomen is.
De partners hadden deze ellendige situatie eenvoudig kunnen voorkomen door het laten opstellen van een tes-tament en een samenlevingsovereenkomst.
Als je samen (grote) financiële verplichtingen aangaat, zoals het kopen van een eigen woning met of zonder een hypotheek, of een onderneming drijft, dan is het toch op zijn minst een samenlevingsovereenkomst een must.
Ik zou zeggen: doe er uw voordeel mee en stel het maken van een samenlevingsovereenkomst en het maken van een testament niet meer uit.
Als u meer informatie wenst over uw samenwoningsituatie kunt u op onze website meer lezen. Hier staat dui-delijk alles uitgelegd. En uiteraard, als u vragen heeft of een samenlevingsovereenkomst en/of testamenten wit op maken, dan kunt u bellen voor een vrijblijvende afspraak 038-332 55 55 / 038-385 10 30 en kom bij
IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat!
Lezen hoe onze klanten IJsseloevers beoordelen? Kijk op www.ijsseloevers.nl