Erfgoedprijs 2016 Kampen – Zwolle voor Stichting Stadsherstel Kampen

“Wöör ’t ni’je ook wil tieren, old en n’j best samen giet.”

De mooie moderne binnentuin van het nieuwe Margaretha was zaterdagmorgen het decor voor de uitreiking van de Erfgoedprijs 2016 Kampen – Zwolle.

Onder het toeziend oog van enkele geïnteresseerden en genodigden reikte Wethouder Martin Ekker samen met wethouder Jan Brink van de gemeente Zwolle de Erfgoedprijs 2016 uit aan de Stichting Stadsherstel Kampen. S.S.K kreeg de prijs uitgereikt naar aanleiding van haar rol in het behoud en de herplaatsing van de historische dakkapellen in de binnentuin van Margaretha. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1000,- verbonden.

margaretha-dakkapel-sskDe dakkapellen kregen de bijnaam “Kleine Zwarverties” vanwege het feit dat ze al een hele reis achter de rug hadden voordat ze op de huidige plek waren beland. De inmiddels gerestaureerde dakkapellen werden voor het eerst in 1626 op de zogenaamde ‘kostkoperswoningen’ op het binnenterrein van het heilige Geest Gasthuis geplaatst. Vervolgens verhuisden ze naar het bovengasthuis aan de Burgwal, waarna ze in 1955 opnieuw verhuisden naar de binnenplaats van Huize Margaretha. De oudste dakkapel stamt uit 1626. De gerestaureerde dakkapellen zijn de afgelopen jaren door De Deventer Steenhouwerij en kunstenaar Karoly Szekeres zorgvuldig gerestaureerd.

Stichting Stadsherstel Kampen in ontzettend blij met de toegekende prijs: “Dit is een erkenning voor het werk wat we doen, ook bedanken we Delta wonen en IJsselheem voor hun medewerking in de totstandkoming van de nieuwe plek voor de dakkapellen”