Van oude HBS naar ‘Hanzehuis’

HBS2

Plek voor ambachten, kunsten, wonen/zorg

Plan NOHNIK voor herbestemming HBS Kampen finalist uit 86 inzendingen
.

Op vrijdag 13 maart vond de prijsuitreiking plaats van het project Ruimte voor Ruimdenkers van de Provincie Overijssel. Binnen dit project is door NOHNIK afgelopen periode gewerkt aan een plan voor herbestemming van de HBS in Kampen. NOHNIK eindigde als derde van de in totaal 86 inzendingen.

Juryvoorzitter en gedeputeerde Bert Boerman roemde het plan van NOHNIK voor de HBS om de haalbaarheid, het open participatieve planproces en de grote iconische waarde van het plan voor Kampen en Overijssel. Boerman gaf aan er vanuit te gaan dat het plan op korte termijn gerealiseerd gaat worden.

Het plan is zeer enthousiast ontvangen door de provincie, gemeente en andere betrokkenen. De komende tijd wordt gezamenlijk bekeken hoe de liggende visie uitgewerkt kan worden richting realisatie. Het plan voor de herbestemming is gepresenteerd in de eerste editie van HBS Kampen Magazine en is voor iedereen online te bekijken via www.nohnik.nl

HBS3

HBS wordt Hanzehuis

In het concept Hanzehuis wordt de HBS ingevuld met diverse functies rond de thema’s moderne en traditionele ambachten, kunsten, wonen/zorg. Deze thema’s vormden de rode draad in de ideeën van de ruim 100 bezoekers tijdens de twee openbare inloopbijeenkomsten begin februari in de HBS. Het concept ‘Hanzehuis’ refereert aan de oude hanzestad waarin naast handel vooral de samenwerkingsverbanden tussen mensen van zeer groot belang waren. De interpretatie van de herbestemming van de HBS als maatschappelijke opgave, gaat uit van hetzelfde principe.

Door (nieuwe) relaties tussen initiatieven en ideeën te stimuleren ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden tussen gebruiksfuncties en kunnen functies elkaar versterken. Dit beantwoordt aan de behoefte aan meer sociale binding en maatschappelijke participatie.
 De thema’s ambachten, kunsten, wonen/zorg zitten diep geworteld in de Kamper samenleving. De ‘ambachten’ kunnen worden terugvertaald naar de historie van de hanzestad. Het hoge aantal mensen uit de creatieve sector heeft een duidelijke relatie met de vroegere kunstacademie. Het thema ‘wonen/zorg’ beantwoordt aan de behoefte aan goede voorzieningen voor een langzaam vergrijzende samenleving.

In het Hanzehuis komen op de begane grond publieke functies rond de thema’s ambachten en kunsten zoals een stadswerkplaats, fablab, zeilmakerij, diverse ateliers, zeefdrukkerij, een koffiebar en een exporuimte. De binnenplaats die nu is ingevuld met een fietsenstalling wordt een groene binnentuin voor wisselend gebruik. Op de eerste en tweede verdieping komen diverse woningen. Op de eerste verdieping zijn de woningen gecombineerd met werkruimtes, op de tweede verdieping is ruimte om toegankelijke (senioren) appartementen te realiseren. Op de grote zolderverdieping komen werklofts voor moderne ambachten zoals een grafisch ontwerpbureau. Tot slot wordt het gebouw door middel van herinrichting van de directe omgeving en verbeterde routes sterker verbonden met de omgeving zodat een natuurlijke aanloop ontstaat.

Een haalbaar en duurzaam plan, werken aan realisatie
 Het plan voor de herbestemming is door deskundigen doorgerekend en is financieel haalbaar en veerkrachtig. Hierin is restauratie van het monumentale gebouw meegenomen. Daarnaast wordt voorzien in een energieneutrale en duurzame herbestemming. Tijdens de inloopbijeenkomsten bleek dat er een aantal zeer concrete initiatiefnemers aanwezig waren die aangaven graag gebruik te willen gaan maken van een ruimte in het gebouw. Dat maakt het plan zeer realistisch.

Achtergrond
 Ruim 130 jaar geleden werd de gemeentelijke Hoogere Burgerschool in Kampen gebouwd. Het markante gebouw werd naar een ontwerp van stadsarchitect Willem Koch op de plek van het voormalige Van Ingenbolwerk in 1882 gerealiseerd. Voor die tijd een prestigieus project door de omvang, maar ook vanwege het feit dat het de enige HBS in Nederland was die door de gemeente zelf werd gefinancierd. Sinds begin 2014 staat het markante rijksmonument leeg en heeft het haar onderwijsfunctie verloren. In het kader van het project Ruimte voor Ruimdenkers van de Provincie Overijssel werd door NOHNIK een geslaagde herbestemming voor dit gebouw onderzocht.

NOHNIK is een multidisciplinair ontwerpbureau voor gebouw, stad en landschap. NOHNIK won eerder de prijsvraag voor herbestemming van poppodium Tivoli te Utrecht en was runner-up bij de besloten prijsvraag voor een nieuw bezoekerscentrum voor UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

HBS1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*