Ventura tovert Natuurspeelplaats om in Openluchttheater

Zaterdagavond nog één voorstelling door de jongerenklas over de onmogelijke liefde van Tristan en Isolde

Tristan en Isolde VenturaNa een zeer warme dag was het vrijdagavond 12 juni goed toeven op de Natuurspeelplaats.  De Theaterklas 13+ van Jeugdtheater Ventura voerde met hedendaagse elementen het herschreven middeleeuwse liefdesverhaal van Tristan en Isolde op. Regisseur Sijmen de Jong maakte goed gebruik van de mogelijkheden die de natuurlijke omgeving bood en de jongeren gingen helemaal op in hun rol. Ventura zette een prachtige voorstelling neer die zaterdagavond 13 juni om acht uur nogmaals opgevoerd wordt. De toegangsprijs bedraagt vijf Euro en daarna kan er nog nagepraat en een drankje genuttigd worden te midden van de natuur en de sterspelers.

Dertien jongeren, waaronder twee jongens, speelden vloeiend het soms snel afwisselende verhaal over de onmogelijke liefde tussen de stoere Bretonse strijder Tristan en de mooie Ierse prinses Isolde. Alleen al in hun uitstraling zetten de 15-jarige hoofdrolspelers Nick Altena en Julia van Enk hun karakters goed neer. De elementen, die de Natuurspeelplaats biedt, werden optimaal gebruikt. De keizer luisterde vanuit een boom de koningskinderen af en aan het einde rende Isolde door het water van het beekje op haar stervende geliefde af. Het publiek verplaatste zich met de spelers over het gehele heuvelachtige terrein heen. Voor de fijnproevers werd de sfeer afgemaakt door een groep luidkeels overvliegende ganzen en ruziënde kippen bij de buren, kinderboerderij Cantecleer.
Tristan en Isolde VenturaDe oorspronkelijke keizerlijke sage is eind 2013 herschreven door Elly Scheele, die eerder dat jaar was afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Acteur en cabaretier Sijmen de Jong was toen in een toneelrol bij het stuk betrokken. Nu heeft hij het stuk geregisseerd vanuit zijn docentschap bij Ventura en zijn theatergroep Garage TDI uit Assen. In 2012 behaalde hij zilver bij de Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Zijn regieassistente bij deze opvoering van Ventura is Noël Hup, een stagiaire van het Deltion college.

Tristan en Isolde Ventura

In het stuk komen soms opeens moderne fratsen naar voren, zoals een mobiele telefoon, mythes over maagdelijkheid of een Facebookpagina die ter sprake komt. Even snel als dit opkomt, vallen de spelers ook weer terug in hun rollen. Tevens nemen meerdere spelers, behalve Tristan en Isolde, afwisselend kort de rol op zich van verteller. Alles bij elkaar krijgt het stuk zo een vlotte en soms geestige wending en ook de muziek en choreografie is soms heel eigentijds. De groep beeldt heel treffend samen de draak uit, die Tristan op gezag van Isolde moet verslaan, en even later roeien de spelers het verliefde stel over de oceaan.

Na de voorstelling kon er nog wat gedronken worden bij de kinderboerderij. Zaterdagavond zal dit op de Natuurspeelplaats zelf zijn. De echte geliefde van Isolde kon na afloop zijn Julia weer in de armen sluiten. Opgelucht dat ze niet werkelijk gestorven was van verdriet over haar omgekomen Tristan, zoals het stuk eindigt. Samen met de waardering voor de prachtige omgeving van de Natuurspeelplaats, in de hoek van het Stadspark, en de lovende woorden over de acteerprestatie van alle spelers, werd het zo gelukkig toch nog: eind goed, al goed.
Tristan en Isolde VenturaVoor meer informatie over Stichting Jeugdtheater Ventura kan men terecht op hun:
Website
Facebookpagina

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*