Video: Grote verhuisoperatie van vissen naar toekomstig moerasgebied


Vandaag zijn Isala Delta Ecoloog Heleen Broier en enkele vrijwilligers van hengelaarsvereniging ons vermaak uit Kampen begonnen met het afvissen van ruim 2 km sloot in het gebied van de bypass waar vanwege de ‘natuurcompensatiewet’ 40 hectare rietmoeras word aangelegd.

De manier waarmee het gebeurd lijkt misschien wat grof, maar is ook noodzakelijk, omdat de modderkruiper diep in de bagger schiet, waardoor deze niet vangbaar is met een schepnet.

De sloten in het gebied zitten er vol mee.. Snoek, zeelt, baars, voorn, stekelbaars, kikkers en zelfs de Amerikaanse rivierkreeft (die hier eigenlijk niet voorkomt)… Ze verhuizen allemaal mee. Al moet er af en toe stevig in de modder gegraaid worden. Een klusje waar men de handen niet voor omdraait.  “De vangst wordt uitgezet in een gebied die ‘fase 0’ wordt genoemd; een rietmoerasgebied in de buurt die de opdrachtgever vorig jaar heeft aangelegd. De weilanden waar nu wordt leeggevist worden getransformeerd naar rietmoeras, om die reden zijn we nu aan het afvissen op die plaatsen.”

verhuis-operatie-visse-media
Ecoloog Broier: “Met een hengel met een haakje duurt het enorm lang voordat je de meeste vissen er uit krijgt, ons doel is (voordat we hier de werkzaamheden voor de rest gaan uitvoeren) dat we alle beschermde vissoorten die hier voorkomen zoals de kleine modderkruiper de bittervoorn en eventueel de grote modderkruiper hier wegvangen en verplaatsen naar een nieuw leefgebied..”

De verwachting is dat men nog tot tot en met donderdag nodig heeft om het hele gebied af te vissen.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*