Video: Mogelijk weer botulisme in Kampen

Waterkwaliteit weer een probleem of gewoon toeval?


Er is mogelijk weer botulisme geconstateerd in Kampen. Deze keer in de grachten achter de Jacob Catsstraat en de sloten aan de Cellesbroeksweg. Dat meldt het vogel en dierenasiel Kampen op haar Facebook pagina vandaag.

Bij het dierenasiel werden gisteren 4 zieke eenden binnen gebracht waarvan er twee direct stierven en de andere twee binnen een half uur dood waren. Vanmorgen werd er een dode vogel aan de Cellesbroeksweg gevonden. De verschijnselen duiden in alle gevallen op mogelijk botulisme aldus een vertegenwoordiger van het asiel.

Ook vorig jaar was er sprake van botulisme. Toen werd er in de sloten aan de Cellesbroeksweg en in het Stadspark botulisme geconstateerd. Veel watervogels en vissen waren toen ook het slachtoffer. Het Waterschap plaatste toen waarschuwingsborden bij de Stadsgracht. Daarna werden de watergangen overal flink onderhanden genomen.

Bekijk hieronder onze reportage van vorig jaar over het botulisme. Hierin wordt uitgelegd wat Botulisme precies inhoudt en wat je moet doen als je dode dieren vindt.


Waterschap Groot Salland is verantwoordelijk voor het onderhoud van de watergangen. Zij reageerden toen als volgt op onze reportage:

“Het Waterschap Groot Salland is bekend met het botulisme in Kampen. In de Stadsgracht, waar het filmpje over gaat, is Botulisme type C geconstateerd na het onderzoeken van een dood dier. In de Cellesbroekweg is nog niet met zekerheid te zeggen of er sprake is van botulisme, want er is geen dood dier onderzocht. Daarom spreekt het waterschap liever van mogelijk botulisme, omdat de dieren wel de symptomen hebben die passen bij botulisme, maar het niet officieel is vastgesteld.

Het waterschap bestrijdt botulisme door vers water aan te voeren, waardoor het water blijft stromen. Ook worden zieke en dode dieren zo snel mogelijk verwijderd, waardoor het water zo schoon mogelijk blijft en uitbreiding wordt voorkomen. Echter, de bacterie die botulisme veroorzaakt, bevindt zich altijd in water en kan niet worden verwijderd. Het onderhoud vindt plaats conform de richtlijnen van het Waterschap Groot Salland.

Het waterschap verzoekt mensen om contact met water waarin dode en zieke dieren zich bevinden te vermijden, er niet in te vissen en er ook geen honden in te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Raak dode en zieke dieren niet aan, maar neem contact op met het Waterschap Groot Salland via 038 455 7200.”

Klik HIER voor meer berichten op onze website over botulisme.

Foto: Vogel- en egelasiel Kampen
Foto: Vogel en egelasiel Kampen

Zieke en/of dode vogels in het water? Lees op de website van het vogel- en egelasiel wat je moet doen: http://www.vogelegelasielkampen.nl/95841807


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*