Video: Ringen van Ooievaars in Wilsum

Vijf ooievaars van twee nesten geringd

Donderdagavond was het weer tijd om de ooievaars in Wilsum te ringen. Wilsum telt drie ooievaarsnesten en alle drie zijn ze in gebruik. Ook dit jaar zijn er weer veel jongen geboren. Vijf ooievaarsjongen van 2 verschillende ooievaarsnesten werden geringd. Wietske van de Rozenberg volgt de ooievaars al zestien jaar. Aan haar stelden we de vraag waarom het ringen van de ooievaars nodig is.

ringen ooivaars in Wilsum

Een videoverslag van Rudi Last en Hardo Junte

Wilsum in trek bij de Ooievaars

Ooievaars in Wilsum.
Het eerste ooievaarsnest in Wilsum werd geplaatst tegenover Café IJsselzicht door de vereniging Dorpsbelangen Wilsum.In 2000 was het al succesvol met een eerste paartje inclusief een broedsel met 2 jongen. In 2012 is dit nest vervangen waarop in 2013 al weer werd gebroed. Na het plaats van het eerste nest zijn op de Scherenwelle en Harsenhorst ook nesten geplaatst. De jongen komen namelijk 2 á 3 jaar terug naar hun geboorteplaats.Dorpsbelangen draagt de zorg voor het onderhoud van dit nest en de 2 nesten op Harsenhorst en de Scherenwelle en het ringen van de jongen na een succesvol broedsel.

Voedsel
Het voedsel wordt door de ouders uitgebraakt en aan de jongen gevoerd. Bij hen is het dan hap-slik-weg. Dit voedsel bestaat voornamelijk uit regenwormen, kevers, melten, slakken, muizen, kikkertjes en incidenteel een mol of een visje.
Opmerkelijk is dat een grote vogel met een grote snavel voortdurend op zoek is naar kleine prooien, gemiddeld zo’n 250 kilo per broedseizoen!

Het totaal aantal uitgevlogen jongen sinds 1999 staat op ong. 70, alleen al vanuit Wilsum.

Na het eerste ooievaarsnest in Wilsum, zijn er meerdere nesten in de omgeving neergezet. Wilsum heeft dus drie nesten, ‘s-Heerenbroek twee, Zalk één en in Kampen één, IJsselmuiden twee. Deze negen nesten zijn alleen bezet! De twee nesten van Grafhorst zijn nog leeg.
Deze ooievaars-bezetting is het resultaat van ons eerste nest tegenover IJsselzicht.
wegen ooievaar tijdens het ringen
Ringen
Wanneer de jongen zo’n 5 á 6 weken oud zijn worden zij geringd. In de even jaren worden de ringen bij de ooievaarsjongen aan de rechterpoot gedaan. In de oneven jaren, links. Tijdens dit ringen worden de lengte van de snavel gemeten, het gewicht en de algehele indruk van de vogel vastgelegd. Vaak wordt ook de snavel schoongespoeld. De jongen weten deze nog niet goed zelf schoon te houden. Hier zit vaak veel aangekoekte modder in met parasieten die de vogels ziek kunnen maken.
Tekst: Wietske van de Rozenberg

Bron: www.wilsum.info

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*