Video: Uitreiking Kunstprijs Kampen 2015

Henk Tichelaar winnaar kunstprijs Kampen 2015

Zaterdagmiddag vond in de Synagoge aan de IJsselkade de uitreiking plaats van de Kunstprijs Kampen 2015. Winnaar van de geldprijs van 4.000 euro werd de kunstenaar Henk Tichelaar.

Hij liet zich inspireren door een klein schilderijtje uit de collectie van het museum. Als Erik uit het bekende boek van Godfried Bomans ‘Erik of het kleine insectenboek’ stapt hij het schilderij in. Hij dwaalt erin rond en laat zich verrassen en verwonderen door wat hij in het landschap tegenkomt. Hij legt het vast in persoonlijke notities, trouw aan zijn vormen en beeldtaal. Met een microscopische blik observeert hij de details en slaagt erin deze zichtbaar te maken en te vertalen in een poëtische beeldende gedichtenbundel bestaande uit 15 prenten.

Het filmteam van Kampenonline was aanwezig en sprak onder andere met de kunstenaar zelf.

Een videoverslag van Diana de Groot, Gert Bartelink en Rudi Last
Klik op de player hierboven om de video te bekijken.

henk-tichelaar-01

Juryrapport kunstprijs Kampen 2015

Voor de liefhebbers staat hieronder het gehele juryrapport te lezen.

De Kunstprijs Kampen 2015, het is al gezegd, heeft een andere opzet dan die van 2013.
Deze was gebaseerd op inzending van ‘autonome’ kunstwerken. De toegelaten kunstenaars werd gevraagd twee werken in te sturen. Door een vakjury zijn de werken beoordeeld en werd de prijs aan Geerten Sterk uitgereikt.
De geselecteerde kunstenaars voor de Kamper Kunstprijs 2015 hebben zich laten inspireren door een thema of voorwerp uit de vaste presentatie van het Stedelijk Museum Kampen. Het resultaat van deze inspiratie is de inzending voor de Kunstprijs.
Alle ingezonden kunstwerken zijn opgenomen in deze tentoonstelling ‘Reflectie, Reactie op de schatkamer van het Stedelijk Museum Kampen’ hier in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen.

De jury wil allereerst kwijt dat zij aangenaam verrast is door de 22 inzendingen. Zij kwalificeert deze als van hoge kwaliteit. Zij wil de deelnemende kunstenaars complimenteren en zeker ook feliciteren met deze expositie. De tentoonstelling laat diverse disciplines en technieken zien en toont een grote diversiteit aan uitings- en verbeeldingsmogelijkheden. Diverse objecten uit het museum, alsmede het gebouw zelf hebben de kunstenaars in artistieke zin geïnspireerd tot het creëren van een ‘nieuw en autonoom’ kunstwerk.

De jury heeft op basis van de volgende criteria de verschillende kunstwerken beoordeeld: persoonlijke visie, innoverend karakter, behandeling van de materie en inhoud. Voor het criterium ‘inhoud’ is het van belang hoe het kunstwerk zich verhoudt tot het ‘museaal object’ dat tot het kunstwerk heeft geleid. Termen als ‘relatie tot, herkenbaarheid, inspiratie, interpretatie en eigenheid’ vormen hierbij de leidraad.

Voordat de prijswinnaar bekend gemaakt wordt, wil de jury eerst twee kunstenaars een eervolle vermelding toekennen: Inez Koning en Nico van Maastricht.
Inez Koning heeft zich in haar zeefdruk laten inspireren door de lichtval door een van de ramen van de Gouden Zaal van het museum. Het lukt Inez met haar grafiek de beschouwer op een andere wijze naar de werkelijkheid te laten kijken. Zij zoekt haar onderwerpen dicht bij huis in het gewone en vertaalt deze in kleur, licht, vorm en lijn en weet daarmee de kijker te raken. Ook in deze zeefdruk slaagt zij erin in optima forma in een prachtige en harmonieuze lijnvoering en kleurstelling de lichtval te vangen.
Nico van Maastricht heeft voor zijn kunstwerk de ‘Raadsherenbekers’ als inspiratiebron genomen. Hij komt tot een eigentijdse en eigenwijze beker, waarin hij vanuit verschillende ingrediënten één conglomeraat opbouwt. Deze refereren aan diverse onderdelen en aspecten van de museale collectie. Op een aansprekende, speelse maar zeker ook humoristische wijze stelt hij in dit kunstwerk diverse kwesties aan de orde.

De bekroonde kunstenaar – de jury is daarin unaniem – beantwoordt zeer zeker aan de mix van de gestelde criteria.
Bij de Kamper Kunstprijs 2013 werd hem al een eervolle vermelding toegekend. Uit het toenmalige juryrapport citeer ik: “Niet trendgevoelig heeft hij in de loop der jaren een consequent oeuvre opgebouwd. Zijn handschrift is eigen, kenmerkend en herkenbaar. In een enkele lijn zet hij zijn onderwerp neer. Hij vindt zijn inspiratie in zijn naaste omgeving, in het alledaagse en gewone. Intieme en poëtische prenten zijn het resultaat”.
De kunstenaar liet zich inspireren door een klein schilderijtje uit de collectie van het museum. Als Erik uit het bekende boek van Godfried Bomans ‘Erik of het kleine insectenboek’ stapt hij het schilderij in. Hij dwaalt erin rond en laat zich verrassen en verwonderen door wat hij in het landschap tegenkomt. Hij legt het vast in persoonlijke notities, trouw aan zijn vormen en beeldtaal. Met een microscopische blik observeert hij de details en slaagt erin deze zichtbaar te maken en te vertalen in een poëtische beeldende gedichtenbundel bestaande uit 15 prenten.

Het is de jury een groot genoegen de Kunstprijs Kampen 2015 toe te kennen aan Henk Tichelaar.
Wij zien deze prijs voor Henk tevens als een waardering voor zijn gehele oeuvre en hopen
dat deze prijs hem stimuleert op zijn ingeslagen weg verder te gaan. Verwachtingsvol zien wij dan ook uit naar zijn solo- expositie volgend jaar op deze plek.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*