zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeVideoVideo: Vuurwerk in het broedseizoen tijdens Sail

Video: Vuurwerk in het broedseizoen tijdens Sail

-

De discussie rond “vuurwerk in het broedseizoen” is weer opgelaaid.

Vooral op social media is de berichtenstroom enorm en worden er dagelijks berichten geplaatst die betrekking hebben op de discussie. Helemaal nu er tijdens Sail Kampen 2014 in het broedseizoen tot twee keer toe vuurwerk is geprogrammeerd in de uiterwaarden van de IJssel (tegenover het van Heutszplein). Een paar honderd meter verder zit een ooievaarspaar te broeden.

Kampenonline sprak vanmiddag op ‘de plek des onheils’ met Niels Jeurink, raadslid van GroenLinks Kampen.

Groen Links Fractievoorzitter Nieke Jansen reageert via facebook: “Ook even gekeken vanaf de andere kant van de IJssel. Daar zit een ooievaarspaar uit te kijken op reuzenrad, hamburgertent en Buitenkerk. In de wei zitten kieviten. Iets verderop ook nog ganzen en een koppel zwanen. Mooi plaatje. Totdat ik me realiseer dat daar vanavond vuurwerk wordt afgestoken. En maandagavond nog een keer. Wat een dwaze verstoring van hun leefruimte. Vuurwerk in het broedseizoen. De Flora- en Faunawet verbiedt dat. Vreemd, meer dan vreemd dat het in Kampen dan toch door mag gaan. Er zijn vragen omtrent deze netelige kwestie onderweg.” Aldus Nieke Jansen.

De Ooievaar zit nu nog nietsvermoedend op het nest
De OOievaar zit nu nog nietsvermoedend op het nest

 

Groen Links heeft naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen vragen gesteld aan het college van B & W

Met zorg en onbegrip heeft de fractie van GroenLinks Kampen vernomen dat tijdens hetSail-programma twee maal vuurwerk wordt ontstoken. GroenLinks is erg bezorgd over de gevolgen van het vuurwerk tijdens het broedseizoen, waarmee de eerste en de laatste dag van Sail Kampen 2014 ‘feestelijk’ worden afgesloten. Die bezorgdheid betreft specifiek de rond de ontbrandingslocatie broedende vogels: weidevogels, een ooievaar op een nest op misschien 50 meter afstand. In onze beleving is hier sprake van overtreding van de Flora- en faunawet en wordt het leefgebied van dieren onnodig verstoord.

Voor ons is dit de aanleiding voor het stellen van de volgende vragen:

  1. Is het College zich ervan bewust dat in de directe omgeving van de ontbrandingslocatie diverse soorten vogels broeden of een nest bouwen, waaronder (beschermde) weidevogels, zoals tureluurs en kieviten, en ooievaars?
  2. Is het College ermee bekend dat het afsteken van vuurwerk extreme schrikreacties bij vogels en andere dieren teweeg kan brengen, tot een afstand van drie kilometer van de ontbrandingslocatie?
  3. Is het college ermee bekend dat het verstoren van broedende vogels én van vogels die een nest bouwen wettelijk verboden is door de Flora- en faunawet?
  4. Is tijdens de voorbereiding van het afsteken van het vuurwerk door een deskundige veldonderzoek gedaan waaruit is gebleken welke vogels in de uiterwaarden broeden? Zo ja, wie deed dat onderzoek en wat zijn de uitkomsten van het onderzoek?
  5. Heeft het College een vergunning verleend voor dit vuurwerk en, zo ja, op welke gronden is deze vergunning verleend?
  6. Op welke wijze is daarbij het dierenwelzijn en meer specifiek het belang van dieren in deze uiterwaard betrokken?

 

GroenLinks vindt het kwalijk dat vuurwerkfestijnen in Kampen worden toegestaan tijdens het broedseizoen. Bij eerdere versies van Sail is hierover ook al discussie geweest en zijn toezeggingen gedaan. Het zou Kampen sieren als we daarover duidelijk zijn vanaf nu: geen vuurwerk tijdens het broedseizoen.

  1.  Is het college bereid de voorbereidingen daartoe te treffen zodat de Gemeenteraad daarover nog in 2014 een besluit kan nemen?

 

Aanvullende info

Kampen heeft een aantal bijzondere natuurgebieden binnen haar grenzen. Zo bijzonder, dat ze de Europese beschermingsstatus ‘Natura 2000’ hebben gekregen. Eén van die gebieden is het uiterwaardengebied langs de IJssel. GroenLinks is daar trots op. Voor onze gemeente brengt dat een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee: we moeten eraan bijdragen dat ook de generaties die na ons komen van de bijzondere natuur kunnen genieten. Dat betekent niet dat er in de uiterwaarden ‘niets meer kan’, zoals soms wel eens wordt geroepen. Het betekent wel dat we bij wat we doen rekening houden met de bijzondere waarden. Niet alles kan en niet alles kan altijd. Rekening houden met elkaar, voor GroenLinks is dat vanzelfsprekend.

 

 

Gerelateerde berichten

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen