Website over het leven van een door Kampen verguisde uitvinder

471

Vanaf 1 oktober worden de Kamper jaren van Johannes Swets Azn. uitgelicht op de website www.eurekaswets.nl Teksten, foto’s en video’s tonen leven en werk van een door Kampen verguisde uitvinder.

”Eureka Swets!” beschrijft de Kamper jaren van Johannes Swets Azn.. Een naam die weinig mensen iets zal zeggen, tot de gesloopte sluis in de Noordweg ter sprake komt. Over de uitvinder van dit uitzonderlijke waterstaatkundige bouwwerk gaat ”Eureka Swets!”. De website is door cultuurZIEN gemaakt voor de Maand van de Geschiedenis 2023.

Het thema eureka was voor cultuurZIEN een uitgelezen kans verder onderzoek te doen naar het opmerkelijke leven van Johannes Swets Azn.. Na werkzaamheden bij de aanleg van spoorwegen, werd Johannes Swets Azn in 1866 benoemd tot direkteur van Stadswaterwerken in Kampen. Een veelomvattende baan met een groot werkgebied: alles buiten de stadsmuren. Na de sluis in de Noordweg was Swets betrokken bij de bouw van de stadsbrug in 1872, het verhogen van de Dronther overlaat in 1876, de herindeling van de stadserven op het Kampereiland (1878) en de bouw van een modelboerderij (1880).

Swets had een creatieve geest en voor al deze projecten bedacht hij eigen oplossingen. Tijdrovend waren de vele doorbraken in de dijken rond Kampen. Jaarlijks terugkerend in de notulen van de gemeenteraad zijn de rapportages van Johannes Swets Azn. over de schade aan de dijken na stormen.

Het zware werk aan dijken in combinatie met een gemeenteraad die zich tot in detail met alles bemoeide en het (te) vaak beter wist dan de aangestelde deskundige, sloopten Swets. In 1881 vroeg hij om eervol ontslag met pensioen. In plaats daarvan kreeg hij door de gemeenteraad ontslag aangezegd.

Op zaterdag 21 oktober organiseert cultuurZIEN de stadswandeling ”In de voetsporen van Johannes Swets Azn.”.

Affiche, fotocollage van eigen hand

Video