HomeRegiosportWilsum - Hardenberg, een wedstrijd van afscheid nemen...

Wilsum – Hardenberg, een wedstrijd van afscheid nemen…

-

5

Als wedstrijd Wilsum – Hardenberg had het qua belang weinig tot niets om het lijf. Hardenberg had al nacompetitie op zak en sinds vorige week geen kans meer op het kampioenschap waar Wilsum zich al gedegradeerd wist uit de 3e Klasse. Een wedstrijd dus zonder resultaat belang wellicht, enkel de spreekwoordelijke eer, maar ook een wedstrijd die het predikaat „afscheid nemen” mee kon krijgen zo bleek zaterdag 10 mei. Zo werd er afscheid van de 3e Klasse genomen, afscheid van een van Wilsum’s smaakmakers van het afgelopen decennia William Kaminyoge, afscheid van de voor 1 seizoen overgekomen van Sc genemuiden Bernard van Zuthem en Harrie Nieuwenhuis en afscheid van de in het seizoen aangesloten keeper Johnny Mulder afkomstig van het opgeheven v.v.Kampen 1 aan het begin van de 2013-2014 competitie. Het kan nogal triestig overkomen wellicht al dat afscheid toch was de stemming positief als ook berustend te noemen op een nat en guur Sportpark De Wijde Blik.

4

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. De strijd om des Keizersbaard was open, aantrekkelijk en, wederom, met veel inzet en passie vanaf de kant van Wilsum. Hardenberg had het betere van het spel, zoals verwacht aangezien de blauw-witten niet voor niets tot de een na laatste wedstrijd hebben gestreden met SVI om het kampioenschap in 3C. De vooral zeer bewegelijke voorhoede en middenlinie van Hardenberg zette Wilsum vanaf de 1e minuut onder druk en waren in het eerste kwartier regelmatig kansrijk en bleef het een klein wonder dat het na 15 minuten nog maar 0-1 stond voor Hardenberg. In de 11e minuut was het Rik Broek, wie anders, die een simpele als even effectieve aanval over links van Hardenberg zeer efficiënt achter doelman Mulder van Wilsum wist te leggen. Wellicht door een noodzakelijk door te voeren wijziging in het elftal van Wilsum ivm een schorsing van aanvoerder Van Spijker was Wilsum in het begin even op zoek naar de juiste veldverdeling. Na deze te hebben gevonden kon het zich melden in de strijdt en werd het duel gaande weg aantrekkelijker voor de neutrale en met name Wilsummer toeschouwers. Gertjan Sollie nam de positie van Van Spijker over. Jurre Heldoorn die van Sollie en Wiljan van Zuthem starte als aanvallende middenvelder op de positie van Heldoorn. Hierdoor was er in de spits plaats voor de afscheid nemende William Kaminyoge, naast Sonke de Velde.

3

Na een half uur kwam Wilsum op een verdiende gelijkmaker. Een harde vrijetrap van John Veenstra van 25 meter afstand kon met moeite worden weg gewerkt door de keeper van Hardenberg maar als nog worden binnen gewerkt door de attent reagerende Henri van de Wetering. Hardenberg bleek vooral achterin kwetsbaar waar het zodra het de middenlijn wist te passeren voor veel gevaar kon zorgen voor het doel van Wilsum. Wilsum kreeg 2 grote kansen kort voor rust. Sonke de Velde werd weggestuurd na een goede bal door Gertjan Sollie en kon alleen op de doelman van Hardenberg afgaan. Toen deze ook nog uitgleed bij het instappen leek een zekere 2-1 voor Wilsum op het bord te komen echter was deze onverwachte actie van de doelman voldoende om De Velde van slag te brengen en schoot hij de bal ruim over en naast het doel. Een uitgelezen mogelijkheid voor Wilsum om met een voorsprong de rust in te gaan. De tweede mogelijkheid was weggelegd voor Kaminyoge. uit een voorzet vanaf rechts kopte Kaminyoge net naast uit een mooie vrijstaande positie kort voor het doel van Hardenberg. Ipv een 2-1 voorsprong bracht Hardenberg uit het niets de 1-2 op het bord. Niels Pijp wist in de 43e minuut de bal achter doelman Mulder te plaatsen middels een geplaats schot.

2

De tweede helft was nog maar een paar minuten oud toen zwak verdedigen van Wilsum Hardenberg op rozen leek te zetten door een doelpunt van Simon Peltjes. 1-3 en qua veldspel weinig vrees voor Hardenberg dat Wilsum nier nog langs zou kunnen komen, laat staan er over. Net als eerder tegen oa SVI, HTC en Voorwaarts wist Wilsum wederom een veerkracht te tonen waar de ploeg het hele seizoen meer voor beloond zou moeten zijn. Het was Sonke de Velde die eerdere onbenutte mogelijkheden nu wel wist af te ronden en na goed doorgaan de 2-3 op het bord zette na ongeveer een uur spelen. Hardenberg werd achteruit gedrukt en Wilsum wist zich zelf nogmaals op te heffen en de aanwezige toeschouwers een waardig afscheid uit de 3e Klasse voor te schotelen. De na 10 jaar voor Wilsum 1 te zijn uitgekomen William Kaminyoge werd bedankt voor zijn diensten en met een staande ovatie en een bos oranje bloemen naar de kant gehaald. Voor hem in de plaats kwam de eveneens afscheid nemende Bernard van Zuthem die met De Velde nu de aanval vormde van Wilsum. Tussen de 65e en 88e minuut was het veelal Wilsum wat voor gevaar zorgde en diverse goede mogelijkheden wist te creëren de stand gelijk te trekken maar telkens faalde in de afwerking. Iets wat Wilsum het gehele seizoen liet zien en mede de oorzaak was van het (te) weinige aantal punten. Zoals vaker dit seizoen wist Wilsum de balans niet te keren en viel de beslissing in de 88e minuut toen Simon Peltjes uit een counter de 2-4 en zijn 2e van de middag mocht aantekenen. De goed leidende scheidsrechter Van Munster vond het hierna welletjes en liet de doorweekte spelers na 90 minuten de warme douche op zoeken.