donderdag, maart 28, 2024

HomeRegiosportWilsum houdt Alcides op afstand

Wilsum houdt Alcides op afstand

-

In de strijd om lijfsbehoud in de 4e klasse heeft Wilsum goede zaken gedaan door doelpuntloos te remiseren tegen Alcides. Tot grote tevredenheid zorgde dit resultaat echter niet. Wilsum speelde 70 minuten met een man meer, maar wist dit voordeel niet om te zetten in veel grote kansen. Alcides loerde op die ene kans, kreeg die ook, maar Wilsum kon net op tijd wegwerken. Zo eindigde het duel zoals die begon: 0-0.

Op een zonovergoten sportpark ‘de Wijde blik’ stond er voor beide ploegen een cruciaal duel op het programma. Voor aanvang van deze wedstrijd bezette Wilsum de 5e plaats en Alcides de 7e. Zoals bekend degraderen de onderste 6 ploegen naar de nieuw te vormen 5e klasse. Een cruciaal duel dus vandaag, waarin Wilsum als volgt startte: Teko Malanda, Patrick Plette, Noël Hofstede, Marijn Mijnheer, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Joram Riezebos, Rienk vd Wetering (c) – Gert Jan Sollie, Melvin Hofstede, Daniël Niemeijer. Patrick Goudbeek, Tomas van der Weerd, René Dorgelo en Bart Schoonhoven namen plaats op de bank. Voor Schoonhoven betekende dit zijn rentree nadat een blessure hem wekenlang aan de kant hield.

Wilsum startte prima aan het duel. De oranjehemden zetten hoog druk op de defensie van Alcides en wonnen de bal hierdoor snel terug. Ook in balbezit zag het er vrij aardig uit en zo nam Wilsum de overhand. Dit zorgde na 10 minuten spelen voor een aardige kans voor Melvin Hofstede, maar nadat Hofstede in het strafschopgebied behendig wegdraaide bij zijn tegenstander, schoot hij net naast. Even later probeerde Rienk vd Wetering het van afstand, maar ook zijn poging ging naast.

Na zo’n 20 minuten spelen moest Alcides verder met een man minder. Na een overtreding van Patrick Plette op de linksbuiten van Alcides, trapte hij Plette bewust op de knie. De arbiter nam dit waar en kon niets anders dan de linksbuiten met rood van het veld sturen. Na deze rode kaart zakte Alcides verder in, speelde men vanuit de doelman constant de lange bal op de snelle voorhoedespelers en had Wilsum moeite om het overtal te benutten. De ruimte werd wel gevonden aan de zijkant, maar van daaruit werd men nauwelijks gevaarlijk.

De laatste 10 minuten voor rust deed Wilsum dit stukken beter, ging de bal in een hoger tempo rond en kreeg men nog wel mogelijkheden. Zo leek Gert Jan Sollie de bal voor het inkoppen te hebben na een voorzet van Rienk de Wetering, maar kon de doelman nog net zijn hand tegen de voorzet zetten. Even later was Noël Hofstede heel dicht bij de openingstreffer, maar uit een hoekschop kopte hij op de lat. De laatste kans vlak voor rust was voor Patrick Plette. Na een goede aanval over de rechterkant legde Rienk vd Wetering de bal terug op Plette, maar zijn poging ging naast. Zo zochten beide ploegen de kleedkamers op met de brilstand nog op het scorebord.

In de rust gaf trainer Akse aan hoe Wilsum de overtalsituatie beter uit kon spelen. Hierbij was met name het tempo aan de bal en het benutten van de ruimte aan de zijkanten belangrijk. Verder moest men natuurlijk attent blijven op de uitbraken van Alcides. Ook greep Akse in tijdens de rust: René Dorgelo kwam in de ploeg voor Jelmer Sollie.

De tweede helft verliep stroperig aan de kant van Wilsum. Het baltempo lag te laag en te vaak werd de bal gemakkelijk weggegeven, waardoor Alcides eenvoudig overeind bleef. Na een uur spelen kon Melvin Hofstede niet verder en werd hij vervangen door Tomas van der Weerd. Van der Weerd ging als rechtsbuiten opereren en Gert Jan Sollie verhuisde naar het centrum. Vlak na de invalbeurt van Van der Weerd nam hij, na een afgeslagen hoekschop, het doel van Alcides onder vuur, maar zijn poging ging over.

Naarmate de tijd verstreek ging Wilsum steeds meer op 2 gedachten hinkelen: of doordrukken om zo de openingstreffer te forceren of geen risicio nemen om zo in ieder geval niet te verliezen?

Met nog 15 minuten te spelen kon Rienk vd Wetering niet verder en kwam Bart Schoonhoven in de ploeg. Hierdoor volgden er wederom wat omzettingen bij Wilsum, waarbij Schoonhoven in de spits ging spelen, Van der Weerd na het middenveld verhuisde en Gert Jan Sollie op de voor hem zo vertrouwde rechtsbuitenpositie kwam te spelen.

Vlak na de invalbeurt van Schoonhoven kreeg Wilsum direct een kans. Daniël Niemeijer ontsnapte aan de linkerkant van het veld, zijn voorzet belandde voor de voeten van Schoonhoven, maar hij tikte net naast. Even later kreeg Alcides zijn kans om op voorsprong te komen. Na een hoekschop van Wilsum kon de doelman de bal klemmen. Hij trapte de bal direct ver uit over de defensie van Wilsum. Doelman Malanda kwam uit, maar zag de spits de bal net langs hem heen tikken, waardoor de spits de bal voor het intikken leek te hebben. Gelukkig voor Wilsum kon Patrick Plette de bal nog net wegwerken, voordat de spits kon schieten en zo bleef het 0-0.

De laatste kans van de wedstrijd was voor Wilsum. Wederom was het Daniël Niemeijer die ontsnapte aan de linkerkant. Hij kapte zijn directe tegenstander uit, maar van dichtbij schoot hij op de doelman. Zo bleef het 0-0 en daar zou het ook bij blijven.

Gezien het wedstrijdbeeld een terechte puntendeling. Wilsum deed te weinig met de overtalsituatie en Alcides nam te weinig risico om op jacht te gaan naar een cruciale goal. Door dit gelijkspel en de overwinning van Ulu Spor is lijfsbehoud verder uit het zicht geraakt voor de ploeg uit Meppel. Wilsum heeft 3 punten meer dan Alcides en een positiever doelsaldo van +10. Dat zou niet meer mis mogen gaan voor de oranjehemden!

Volgende week staat de laatste competitiewedstrijd op het programma én wat voor één! In eigen huis neemt koploper ‘s-Heerenbroek het dan op tegen buurman Wilsum. De groene draken hebben momenteel 2 punten meer dan nummer 2 CSV’28 en verzekeren zich bij winst van het eerste kampioenschap uit de clubhistorie. Bij een goed resultaat voor Wilsum is lijfsbehoud een feit en zou ‘s-Heerenbroek de titel nog kunnen verspelen. Kortom: een heerlijke derby met grote belangen!