vrijdag, maart 29, 2024

HomeRegiosportWilsum in slotfase langst Wijthmen na spektakelstuk

Wilsum in slotfase langst Wijthmen na spektakelstuk

-

WilsumNadat de eerste wedstrijd in de maand maart werd gewonnen, wist Wilsum ook het laatste duel van maart te winnen. Op het eigen sportpark won Wilsum met 4-3 van Wijthmen na een spectaculair duel. Matchwinner werd Harmen Siedsma die Wilsum in de 85e minuut de overwinning bracht.

Wilsum – Wijthmen, de afgelopen jaren toch vaak een duel waarin Wilsum aan het langste eind trok. Eerder dit seizoen was dit ook al het geval toen de ploeg van trainer Jan Stoffer in blessuretijd het duel met 2-3 wist te winnen. Wilsum startte vandaag met Gerhard Bolt op doel. Machiel Kanis, John Veenstra, Johnny de Velde Harsenhorst en Erik Barneveld vormden de achterhoede. Captain Jan van Spijker, Gert Jan Sollie en Alwin vd Wetering waren de middenvelders en voorin werd spits Wiljan van Zuthem geflankeerd door Bernard van der Kamp en René Dorgelo. Harmen Siedsma werd gepasseerd en begon op de bank evenals de van een blessure herstelde Jurre Heldoorn en Sonke de Velde. Laatstgenoemde zat sinds lange tijd weer bij de selectie.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat beide ploegen aanvallende intenties hadden. Het vertoonde veldspel was niet altijd even goed, maar spectaculair was het zeker. Al in de beginfase kon de snelle spits van de gasten op doelman Bolt afgaan, maar de goalie van Wilsum bracht redding met de voet. Aan de andere kant was Wilsum dreigend via Wiljan van Zuthem, maar zijn schot verdween langs het doel. Wilsum was daarnaast ook vaak dreigend via hoekschoppen van René Dorgelo. Eenmaal kwam Wiljan van Zuthem net te kort om te kunnen koppen, even later knikte hij net over. Maar het zou zeker niet de laatste keer zijn dat Van Zuthem gevaarlijk werd via een hoekschop.

Na een levendig eerste kwartier was het in de 18e minuut raak. Wijthmen counterde en via een lage voorzet werd de spits van Wijthmen in staat gesteld om de 0-1 tegen de touwen te werken. De voorsprong voor de gasten was een feit. Toch had het een minuut later al 1-1 kunnen zijn, maar René Dorgelo kon helaas net niet profiteren van een fout in de defensie bij Wijthmen. Toch stond het 5 minuten na de openingstreffer alweer gelijk. Uit een hoekschop van René Dorgelo knikte Wiljan van Zuthem uitstekend raak: 1-1. Na deze gelijkmaker bleef het beeld van de wedstrijd hetzelfde.

Beide ploegen creëerden kansen. Zo had Wijthmen zo maar weer op voorsprong kunnen komen, maar de snelle spits van de bezoekers schoot naast. Vlak voor rust werd de 2-1 op het scorebord gebracht door Wiljan van Zuthmen. De spits van Wilsum, die een zeer sterk duel speelde, controleerde een lange bal in het strafschopgebied en schoot zeer fraai raak: 2-1. Daarop volgde meteen het rustsignaal en ging Wilsum met een voorsprong en een lekker gevoel de rust in.

Het begin van de tweede helft was desondanks voor Wijthmen. De ploeg wist op het lastig bespeelbare (knollen)veld aardig te combineren en drukte Wilsum naar achter. Overigens was Erik Barneveld met een blessure in de kleedkamer achter gebleven. Jurre Heldoorn verving hem en kwam op het middenveld terecht waardoor Alwin vd Wetering een positie naar achter schoof. De sterke openingsfase van de bezoekers werd na 10 minuten spelen in het tweede bedrijf beloond met de verdiende gelijkmaker. Eerst redde Bolt nog knap op een inzet van dicht bij, maar hij was vervolgens in de rebound kansloos: 2-2. Vlak na de gelijkmaker had Wilsum weer op voorsprong moeten komen. Een uitstekende voorzet van Bernard van der Kamp werd door Wiljan van Zuthem over het doel geschoten. Dit was de laatste actie van Bernard van der Kamp, hij werd vervangen door Sonke de Velde.

Na 20 minuten in de tweede helft nam Wijthmen voor de tweede keer deze middag de voorsprong. Jan van Spijker leed balverlies op het middenveld en de gasten schakelden razendsnel om. Een voorzet volgde, de spits kapte John Veenstra prima uit en schoot raak in de korte hoek: 2-3. Een domper voor Wilsum, maar op dat moment was de voorsprong van de gasten ook verdiend te noemen. Na een achterstand kwam Wijthmen dus op voorsprong. Maar in de laatste 25 minuten liet Wilsum zien dit stukje ook te kunnen flikken.

Een kwartier voor tijd werd de gelijkmaker gemaakt. Alwin vd Wetering kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied. Vervolgens kapte hij een verdediger uit en schoot hij met zijn chocoladebeen richting doel. Het slappe rollertje was de doelman, misschien wel mede door toedoen van de instormende Sonke de Velde, toch te machtig: 3-3. In de 80e minuut werd Harmen Siedsma nog voor Jan van Spijker in het veld gebracht. Vijf minuten later kroonde hij zich tot matchwinner. Wiljan van Zuthem kapte knap 2 verdedigers uit en behield het overzicht. Met een panklare voorzet stelde hij Harmen Siedsma in staat het leer in het lege doel te tikken: 4-3! Een knappe comeback van de oranjehemden.

In de 10 minuten, inclusief blessuretijd, die nog resteerden wist Wijthmen niet meer gevaarlijk te worden. Scheidsrechter Pekaar floot voor het einde. En zo wist Wilsum in een spectaculair duel met 4-3 te winnen van Wijthmen. Door deze overwinning en de uitslagen op de andere velden klimt de ploeg naar de 8e plek. Een plek die momenteel het maximaal haalbare lijkt, want het verschil met de nummer 7 is groot.

Wilsum krijgt volgende week wel meteen de kans om dit gat te verkleinen als het op het eigen sportpark Zalk ontvangt. Eerder dit seizoen verloor Wilsum nipt met 2-1. In deze derby hoopt Wilsum zich te revancheren. In dit paasweekend staat naast deze derby op paasmaandag ook nog de derby tegen ‘s-Heerenbroek op het programma. Dit paasweekend mag dus met recht voor Wilsum een derbyweekend worden genoemd. Als de ploeg van Jan Stoffer dezelfde strijd en wilskracht weet te tonen als tegen Wijthmen dan heeft men absoluut kans om beide buren af te troeven. Hopelijk tot op of langs het veld!