Wilsum wint spectaculaire IJsselderby van Zalk

Wilsum heeft zaterdag 3 punten gepakt in de IJsselderby tegen Zalk. Na 10 minuten spelen zag het er niet naar uit dat Wilsum zou gaan winnen, want toen stond Zalk al op een 2-0 voorsprong. Wilsum knokte zich terug en stond bij rust met 2-3 voor. In blessuretijd dacht Zalk nog een punt te pakken, maar na de gelijkmaker in blessuretijd sloeg Wilsum zelf ook nog toe in blessuretijd en zo eindigde een waar spektakelstuk in een 3-4 overwinning voor de ploeg van trainer Maikel Hondebrink.

2016-11-05-sv-zalk-tegen-vv-wilsum-5
De IJsselderby, een immer beladen wedstrijd. Een wedstrijd waar je van tevoren al weet dat het aan gaat komen op passie en strijd. Bij Wilsum was er vooraf de overtuiging dat het duel vooral op dit vlak beslist zou moeten worden, bij Zalk lopen spelers met grotere individuele kwaliteiten.
En ondanks alle goede voornemens bij de bezoekers was het Zalk dat direct de wedstrijd naar zicht toetrok. Binnen de minuut kon doelman Mulder de bal al uit het net halen. De linksbuiten van Zalk, Michel Hamer, kapte Boeve uit en schoot vervolgens raak met een droge schuiver: 0-1. Een dramatische start voor Wilsum. Wie dacht dat Wilsum nu wel bij de les zou zijn, had het mis. Na 5 minuten spelen leek Zalk al op 0-2 te komen. De rechtshalf van Zalk kon opstomen en schieten, maar doelman Mulder bracht redding. In de rebound schoot Jeremy van Dijk alsnog raak, maar hij deed dit in buitenspelpositie waardoor het doelpunt terecht werd afgekeurd. Maar even later was het alsnog 2-0. Na een duel op het middenveld kon Simon van Halm opstomen, stapte men bij Wilsum te laat uit en met een harde knal bracht hij de stand op 2-0. Na een kwartier was het zelfs al bijna 3-0, maar de linksbuiten werd dusdanig gehinderd door Boeve en doelman Mulder dat hij de bal in kansrijke positie naast schoot. Wilsum wilde in de duels komen, maar men stond te ver van de man af waardoor Zalk veel te gemakkelijk kon combineren. Wilsum dreigde overlopen te worden, maar uit het niets kwam men terug in het duel. Na een hoekschop ging Van Spijker het duel aan met doelman Michel Koster van Zalk. De goalie liet zich gemakkelijk opzij zetten en na een scrimmage viel de bal voor de voeten van Sonke de Velde. De Velde hoefde geen moment na te denken en schoot raak: 2-1. Uit het niets kwam Wilsum terug in de wedstrijd. Sterker nog, even later stond het alweer gelijk. Doelman Mulder had een fantastische uittrap in petto en bracht zo Sonke de Velde in stelling. De Velde is op snelheid niet te kloppen en na miscommunicatie tussen doelman Koster en linksback Gertjan Klein ging De Velde op een leeg doel af. Klein wilde dit nog herstellen, maar kopte de bal pardoes in eigen doel: 2-2. Wilsum had zich knap teruggevochten na een 2-0 achterstand. Toch bleef Wilsum het lastig houden met Zalk. De Zalkers waren levensgevaarlijk in de omschakeling. Vaak werd met een lange bal één van de snelle flankspelers in stelling gebracht en een aantal keren liep dit maar net goed af. Vlak voor rust kwam Wilsum voor het eerst deze middag op voorsprong. Wilsum kreeg op een meter of 30 van de goal een vrije trap te nemen. De doelman zette geen muur neer om zo beter zicht te hebben op de bal. Heldoorn koos voor een droge schuiver en zag de bal in de benedenhoek verdwijnen: 2-3. Wilsum had een 2-0 achterstand omgebogen in een 2-3 voorsprong. Met deze stand werd de rust bereikt.

2016-11-05-sv-zalk-tegen-vv-wilsum-7
In de rust gaf men bij Wilsum aan dat men, ondanks de voorsprong, toch niet geheel tevreden was. Wilsum had veel moeite met de snelle omschakeling van Zalk. Daarom werd besloten om iets verder in te zakken, waardoor het middenveld van Wilsum iets dichter bij de defensie van Wilsum kwam te staan. Bij Zalk werd keihard ingegrepen. De goalie, die heel ongelukkig speelde, werd vervangen.
Wilsum had de tweede helft veel meer de controle dan in het eerste bedrijf. Zalk werd nauwelijks gevaarlijk en Wilsum loerde zelf op de counter. Vlak na rust snoepte Sonke de Velde knap de bal af van de rechtsback en ging hij op doel af. In plaats van de bal af te geven op de vrijstaande Van Spijker ging De Velde voor eigen succes en bracht de doelman redding. Zo liet Wilsum een aardige mogelijkheid liggen om de marge te verdubbelen. Na een uur spelen had dit alsnog gekund. Weer was Jurre Heldoorn zijn man te snel af en zette hij de bal voor. Daar kon Van Spijker de bal controleren. Van Spijker koos er vervolgens voor om niet zelf af te drukken, maar de bal af te leggen op Sonke de Velde. De Velde stuitte jammerlijk op de benen van de doelman van Zalk. Zo liet Wilsum wederom een aardige kans liggen. Zoals gezegd had Wilsum de wedstrijd onder controle. In het laatste kwartier ging Zalk met man en macht op jacht naar de gelijkmaker. Er werd een extra spits in het veld gebracht en een verdediger werd naar de kant gehaald. Vanaf de zijkanten werd de bal in het strafschopgebied gepompt, maar doelman Mulder was de baas in het strafschopgebied. De doelman kwam keer op keer goed uit om een hoge bal onschadelijk te maken. Met nog 10 minuten op de klok kreeg Zalk een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een combinatie schoot de middenvelder vanaf de rand van het strafschopgebied in de korte hoek, maar doelman Mulder had een katachtige reflex in petto en hield Wilsum zo op de been. Even later kreeg Zalk ten onrechte een vrije trap, maar deze belandde in de muur. De 3 punten voor Wilsum leken steeds dichterbij te komen, totdat Zalk toch nog toesloeg, in de 90e minuut. De bal ver vanaf links voorgezet, de ingevallen spits Jandirk van Pijkeren stond helemaal vrij en knikte de bal in de verre hoek: 3-3. Wilsum leek alles onder controle te hebben en toch was het opeens raak. Na de gelijkmaker zette Zalk aan in jacht op de 3 punten. Maar Wilsum sloeg zelf toe. Weer maakten Sonke de Velde en Jurre Heldoorn het de verdediging van Zalk lastig. De Velde won het kopduel, Jurre Heldoorn ging achter de bal aan en vanaf een moeilijke hoek schoot hij de bal met zijn zwakkere linkerbeen in het doel: 3-4. Luid gejuicht steeg op aan de kant van Wilsum. De ploeg leek de 3 punten te hebben verspeeld, maar men kwam toch weer op voorsprong. Wel had Wilsum hierbij over geluk niet te klagen, want Heldoorn stond in buitenspelpositie toen hij de bal in het doel schoot. Maar de arbiter keurde het doelpunt toch goed. Dit keer gaf Wilsum de voorsprong niet meer weg. Zo werd er, in een waar spektakelstuk, gewonnen van Zalk.

Na 9 wedstrijden te hebben gespeeld hebben beide teams nu 13 punten en haken aan bij de subtop, Wilsum speelt de volgende wedstrijd thuis tegen de Noord Veluwe Boys, daar moeten punten tegen te halen zijn. Zalk zal het een stuk lastiger gaan krijgen in de uitwedstrijd tegen de mede-koplopers van Swift.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673