Wilsum zet eerste thuisduel om in winst

Wilsum heeft de eerste competitiewedstrijd op eigen veld gewonnen. De ploeg van trainer Maikel Hondebrink startte uitstekend en kwam op een 2-0 voorsprong. Hierna verslapte Wilsum en liet het HTC terugkomen tot 2-2. In het laatste kwartier trokken de oranjehemden de wedstrijd toch nog naar zich toe en werd er voor het eerst sinds 13 februari (!) een competitiewedstrijd gewonnen. Door deze overwinning stijgt Wilsum op de ranglijst en meldt het zich in de top van de 4e klasse c.

wilsum-htc
Wilsum startte scherp aan het duel. De thuisploeg zette de gasten van meet af aan onder druk en zelf werd er heel aardig gevoetbald. Al vroeg in de wedstrijd resulteerde dit in een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Erik van Regteren draaide een hoekschop in en William Kaminyoge kopte maar net naast. Aan de andere kant werd HTC totaal niet gevaarlijk, omdat Wilsum goed druk zette en kort op de man zat. Na 15 minuten kwam Wilsum alsnog op voorsprong. Na een hoekschop van Erik van Regteren werd de bal weggewerkt. Arjen Boeve bracht Wilsum met een uitstekende tackle weer in balbezit. Van Regteren draaide de bal opnieuw gevaarlijk in en Jan van Spijker knikte prachtig raak: 1-0. De dikverdiende voorsprong was een feit. Ook na dit doelpunt bleef Wilsum doorgaan. HTC was nergens te bekennen en Wilsum ging op jacht naar een tweede treffer. Na 20 minuten laste de scheidsrechter een drinkpauze in vanwege de hitte. Wilsum stak even de koppen bij elkaar en sprak af om op deze manier door te gaan om zo de 2-0 te forceren.

Vlak na de drinkpauze viel de 2-0. Na een kopbal van Gert Jan Sollie liepen de doelman en verdediger van HTC elkaar in de weg, William Kaminyoge profiteerde dankbaar en bracht Wilsum op 2-0. De assistent-scheidsrechter van HTC probeerde dit doelpunt nog te voorkomen door de vlag om verder onbekende reden in de lucht te steken. De scheidsrechter wuifde dit weg. Vervolgens werd de assistent-scheidsrechter van HTC wegens aanmerkingen op de scheidsrechter weggestuurd en nam iemand anders de vlag over. In de vorige wedstrijd tegen VSW was dit ook al het geval. Na de 2-0 zette Wilsum aan op jacht naar de 3-0, maar verder dan een vrije trap van Jurre Heldoorn die in de muur belandde kwam Wilsum niet. Daarna verslapte Wilsum. Men verloor steeds meer duels en Wilsum liet HTC terugkomen in het duel. In plaats van de bal in de ploeg te houden, verloor Wilsum de bal veel te snel. Vlak voor rust gebeurde dit opnieuw. Patrick Plette controleerde de bal niet goed op de middellijn. HTC nam over en via een steekpass werd de razendsnelle spits van HTC weggestuurd. John Veenstra kon de spits niet bijbenen en Johnny Mulder werd geklopt in de verre hoek: 2-1. Een treffer die je voelde aankomen en waardoor de spanning weer helemaal terug was.

In de rust ging het dan ook lange tijd over de 2-1 en over het slappe laatste kwartier van Wilsum. Men moest weer zo voetballen als men het eerste half uur deed, want dan waren de 3 punten een zekerheid.
Wilsum zette vanaf het begin weer druk op HTC, maar de Zwollenaren boden, gesteund door de aansluitingstreffer, meer weerstand. In de 52e minuut kwamen de gasten zelfs op gelijke hoogte, al was dit zeer discutabel. Na een hoge steekpass werkte de middenvelder af, maar zag hij zijn inzet tegen de hand van doelman Mulder komen. De bal ging tergend langzaam richting het doel van Wilsum, maar Mulder leek de bal voor de doellijn tot stilstand te brengen. De scheidsrechter, die op 20 meter afstand stond, kende een doelpunt toe en zo werd het 2-2. Een onbegrijpelijke beslissing van de scheidsrechter die een pure gok nam door dit doelpunt goed te keuren. Maar Wilsum moest het vooral bij zichzelf zoeken. Na de 2-2 was HTC een tijd lang de betere ploeg, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. De middenvelders van Wilsum stonden veel te diep, waardoor Wilsum veel te vaak de lange bal moest gebruiken. Na de drinkpauze zette Wilsum alles weer beter neer. Met hernieuwde kracht ging Wilsum op zoek naar de voorsprong. Job Kragt kwam in de ploeg voor Harmen Siedsma. Siedsma zag vanaf de kant hoe Wilsum opnieuw op voorsprong kwam. Een geweldige voorzet van Jurre Heldoorn werd door Jan van Spijker in het doel geknikt: 3-2. Zo ging de uitspraak ‘Niemand is langer dan Jan’ opnieuw op. Na de 3-2 kwam Bernard van der Kamp in de ploeg voor Jan van Spijker en even later maakte Daniël Niemeijer zijn debuut door Kaminyoge te vervangen. Overigens betekende het doelpunt van Kaminyoge zijn 50e doelpunt voor Wilsum!

William Kaminyoge 50 maal trefzeker voor Wilsum.
William Kaminyoge 50 maal trefzeker voor Wilsum.

In het laatste kwartier nam HTC veel risico om nog op gelijke hoogte te komen, maar Wilsum was veel gevaarlijker. Wilsum kon vaak counteren, maar te vaak werd een verkeerde keuze gemaakt of was de eindpass niet goed. De overwinning van Wilsum kwam nauwelijks meer in gevaar. Diep in blessuretijd volgde het absolute hoogtepunt van dit duel. Wilsum had, in de persoon van Job Kragt, het beste voor het laatst bewaart. De 15-jarige Kragt ging achter een diepe bal aan, controleerde de bal, liet de bal nog eenmaal stuiteren en nam de bal toen vol op de pantoffel. Een seconde later volgde luid gejuich. Kragt had de bal op fenomenale wijze in het doel geknald: 4-2. Zijn eerste treffer voor het eerste elftal van Wilsum en wat voor een treffer! De mooiste van de wedstrijd en een grote kanshebber voor de titel ‘mooiste doelpunt van het seizoen.’ Na deze wonderschone treffer klonk meteen het eindsignaal. Zo pakte Wilsum voor het eerst sinds 13 februari, toen ‘s-Heerenbroek werd verslagen, 3 punten in competitieverband. Een verdiende overwinning, al had Wilsum HTC nooit zo terug mogen laten komen. Het belangrijkste is de overwinning en de 3 punten die daarbij horen.
Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij koploper Reaal Dronten. De Drontenaren hebben de eerste 2 wedstrijden overtuigend gewonnen. Het zal voor Wilsum een hels karwei worden om de Drontenaren punten af te snoepen, maar in de voetballerij is niets onmogelijk.

Foto’s: Daan Anthony


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673