Vooruitlopend op voorstelling op 14 april in Stadsgehoorzaal
Als ware het als opwarmertje voor haar optreden volgende week, bezocht Iris Kroes vorige week de muziekschool van Quintus. Aan leerlingen gaf ze een workshop in zang en harp. Zeer open vertelde ze over de stormachtige ontwikkelingen van haar carrière en onder toeziend oog van de harpdocente van Quintus bracht ze de leerlingen enkele kneepjes van het vak bij.
Stormachtige carrière
Op het podium in de grote zaal van Quintus stonden tien harpen klaar voor de leerlingen en de harp van Iris Kroes zelf. In aanvang was er één zangleerlinge maar halverwege de avond kwam er nog één haar versterken. Kroes vertelde eerst hoe zij begonnen is met muziek maken en wat ze allemaal meegemaakt heeft sinds ze The Voice of Holland won in 2012. Op 9-jarige leeftijd had Kroes, opgegroeid in een muzikale familie, geen idee welk instrument ze wou gaan spelen. Toen liep ze binnen bij een harpdocent en werd op slag verliefd op de harpklank. De instrumentkeuze was gemaakt maar daarnaast heeft ze ook altijd gezongen. Van talentenjachten moest ze niks hebben (“dat is toch altijd doorgestoken kaart”) maar toen ze toch besloot om een keer mee te doen, moest het ook iets bijzonders zijn. De keuze voor een combinatie van zang en harp was snel gemaakt en ze werd bekend als ”het meisje met de harp”. Na de auditie op 8 augustus 2011 en het winnen van The Voice of Holland gebeurde er opeens heel veel en trok ze het hele land door. Dat was nog niet zo makkelijk met een groot instrument als de harp en nog geen rijbewijs. Inmiddels heeft ze eigen vervoer en wat een treffer: in de Mitsubishi, die ze won met The Voice, past precies haar harp!
Let’s sing & play!
Na haar spontane en persoonlijke verhaal is het tijd om te gaan spelen. En dat begint niet simpelweg met achter de harp plaats te nemen. Iris verklapt dat ze altijd eerst het publiek een “wauw”-moment probeert te geven. Eerst speelt ze een korte riedel op de harp om de aandacht te trekken en dan begint ze haar optreden. De leerlingen moeten haar nadoen en dan vraagt Iris aan harplerares Janneke van der Lugt wat ze al zoal kennen. Van der Lugt blijft de rest van de avond de leerlingen meehelpen want soms blijkt een greep toch nog wel lastig te zijn. De tien aanwezige leerlingen lopen uiteen van 8 tot 20 jaar. Van der Lugt heeft echter ook een enkele leerling die tegen de 60 jaar aanloopt. Er komen diverse grepen aan de orde en Iris Kroes laat ook technieken zien als drieklanken voor de harp en ademhaling voor de zangleerlingen. Na de oefeningen wordt een stuk gespeeld en gezongen dat Kroes heeft meegenomen en dat, met name door de volgorde, toch nog wel lastig blijkt te zijn. Desalniettemin genieten de leerlingen en vanuit de zaal kijken en luisteren enkele trotse ouders mee. Na afloop komt een jonge fan een handtekening vragen.
Voorstelling in de Stadsgehoorzaal
Na de workshop bedacht Iris spontaan een kortingsactie voor de leerlingen die naar haar optreden komen op donderdag 14 april om 20u15. De workshop is samen met de Stadsgehoorzaal georganiseerd en iedereen heeft er plezier in gehad. Ook Iris Kroes, die door het hele land heen veel gevraagd wordt om niet alleen op te treden maar ook om op MBO bijvoorbeeld gastlessen te geven als motivatiecoach. Oorspronkelijk was Iris Kroes, afkomstig uit en woonachtig in Drachten, communicatiewetenschappen gaan studeren in Groningen maar dit ging niet meer samen met haar stormachtige carrière. Dat laatste is niet allemaal glitter en glamour en dat vermeldt ze dan ook. Hoewel ze nu bekend staat als harpiste, ligt haar hart toch allereerst bij zingen. Daarvoor volgt ze nog wekelijks intensief zangles. Kroes vond het heerlijk om bij Quintus te zijn en ze benadrukt de grote waarde van een muziekschool. Volgende week komt ze met haar theatertour Iristible in de Stadsgehoorzaal. Met haar vaste begeleidingsband zal ze favoriete liedjes ten gehore brengen, deels zelf geschreven en deels wat op haar muzikale pad kwam. Ongetwijfeld zullen er een paar nieuwe, jonge fans in de zaal zitten.
Zie ook:
• Iris Kroes
• Centrum voor Kunsteducatie Quintus
• Stadsgehoorzaal