World Press Photo Kampen presenteert

world press photo winnares Carla Kogelman

Naar foto’s kijken is inspirerend en interessant. Luisteren naar fotografen die over hun beelden vertellen, is echter ook boeiend, leerzaam en spannend. Daarom heeft World Press Photo Kampen tijdens de expositieperiode vier geweldige gastsprekers in huis.  Dit zijn: World Press Photo-winnares Carla Kogelman; voormalige Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien; sport- en nieuwsfotograaf Pim Ras; Afrikafotograaf Adri de Visser.

World Press Photo-winnares Carla Kogelman bijt op donderdag 5 februari het spits af. Zij kreeg de eerste prijs won in de categorie ‘Observed portraits’ met haar sfeervolle zwart-wit-foto’s van twee Oostenrijkse zusjes. Haar winnende fotoserie maakt deel uit van de tentoonstelling.

Kogelman heeft 25 jaar in theaters gewerkt. Zij raakte hier gefascineerd in wat er achter de schermen gebeurt. Deze fascinatie gaf zij vorm in het onlangs verschenen fotoboek ‘En Vele Anderen’, een weerslag van de tijd waarin ze meeliep op de set van de dramaserie A’dam-E.V.A.

Zilveren Camera

De voormalige Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktien komt op donderdag 12 februari naar Kampen. Zij won in januari 2014 als eerste vrouw de Zilveren Camera voor een foto die ze in 2013 maakte bij de begrafenis van Nelson Mandela.

Verder is zij bekend van haar prachtige fotoserie over hoe Nederlanders hun verjaardag vieren. Ilvy is multimediajournalist. Hoewel ze vooral bekend werd door haar portretten, nieuws- en documentairefotografie, werkt ze ook graag met bewegend beeld

Fotojournalist Pim Ras is op donderdag 19 februari de derde gastspreker. Hij won de Zilveren Camera met zijn schokkende foto van Koninginnedag 2009 in Apeldoorn: Karst T. in zijn zwaarbeschadigde Suzuki Swift, die na de mislukte aanslag op de koninklijke familie tot stilstand kwam tegen ‘De Naald’. Ras gaat voor het Algemeen Dagblad naar internationale sportwedstrijden en de Olympische Spelen.

Afrikafotograaf

Liefhebbers van natuurfotografie en Afrika-liefhebbers kunnen op donderdag 26 februari hun hart (én ogen) ophalen bij natuurfotograaf Adri de Visser. De fotograaf uit Harderwijk komt dan vertellen over zijn avontuurlijke reizen door wildparken op het Afrikaanse continent. Die leverden hem een uniek oeuvre op, dat onlangs te boek werd gesteld in ‘Africa Together’.

In dit fotoboek valt zijn passie voor fotografie samen met passie voor zijn geliefde Afrika, dat hem zoveel opleverde maar ook veel kostte. Eind 2012 werd De Visser in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, bij een brute overval getroffen door zes kogels. De gevolgen hiervan zijn enorm. En blijvend. Toch is zijn verhaal er een van hoop: hij behield zijn liefde voor wat hij daar zag en door zijn lens wist te vangen. Hiermee neemt hij zijn kijkers mee op reis naar dit prachtige continent.
De World Press Photo Expositie is van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 maart te zien in het Ikonenmuseum te Kampen. De veelzijdige expositie, met onder meer de categorieën nieuws, sport, natuur, portret en dagelijks leven, telt in totaal ruim 150 foto’s. Deze beelden zijn de winnaars van de 57ste editie van de internationale fotowedstrijd.
Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.wppk.nl.
Voor het reserveren van kaarten voor de lezingen klik op http://wppk.nl/index.php/gastsprekers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*