Wouter Berns’ ode aan zijn muze in Galerie Tripmaker

 

Al bijna dertig jaar is ze zijn inspiratiebron. Door de jaren heen schilderde Wouter Berns haar talloze keren keer; zijn muze Marieken. Nu ze vijftig werd, leek het een uitgelezen moment om daar eens uitgebreid bij stil te staan. Tot en met 29 mei is onder de noemer Marieken, Muze; van Daphne tot Sarah een selectie van deze muzeschilderijen te zien in Galerie Tripmaker in Kampen.

De zeventien muzeschilderijen die in Galerie Tripmaker bijeen zijn gebracht, hangen gewoonlijk in de woon-, slaap- en zolderkamers van hun woning. Voor deze speciale gelegenheid zijn ze samengebracht in de achterste galerieruimte.

Kijkreis

De tentoonstelling Marieken, Muze; van Daphne tot Sarah is een kijkreis door het werk van Wouter Berns in relatie tot één onderwerp: Marieken. Het vroegste schilderij met de titel ‘Daphne’ stamt uit 1993. De muzeschilderijen zeggen veel over de ontwikkeling van Berns’ schildertechniek, over zijn ontwikkeling als storypainter, maar net zoveel over haar en hun relatie door de jaren heen. Sommige thema’s keren om de zoveel jaar terug, andere werken verbeelden een onuitwisbare herinnering aan een specifieke gebeurtenis.

Muze

Wat de muze daar zelf van vindt? Zij kijkt naar de werken alsof het spiegels zijn. Reflecties van de tijd; hoe ze toen was, is vastgelegd in verf. Hoe ze de schilderijen nu ziet, is afhankelijk van het gemoed op het kijkmoment.

Muze, de inspiratiebron; het is een rol die door velen wordt begeerd, verblind wellicht door de romantische kant er van. Zeker, het is eervol, hartverwarmend, zingevend, maar het heeft ook gewenning nodig. Het ongemakkelijke poseren in het begin. Het ‘moet je me nou zó afbeelden’-gevoel als de kunstenaar weer eens een idee heeft dat ver van het dagelijkse leven afstaat. De angst dat met het wegvallen van de muze ook de inspiratie zal stokken. Het beklemmende gevoel vast te zitten in deze dienende rol. Ook al zegt de schilder dat het een gevende rol is. Om uiteindelijk alle fases van acceptatie te doorlopen en vol overgave te zijn. Want kennelijk is er niets meer nodig dan dat: er gewoon zijn.

Galerie Tripmaker
‘Marieken, Muze; van Daphne tot Sarah’
t/m 29 mei 2022
Open: vr-za-zo van 13.00 tot 17.00 uur
Oudestraat 190
8261 CW Kampen
T: +31 (0)6 1292 8516
www.galerietripmaker.nl
info@galerietripmaker.nl


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.