Kampen zwaait succesvolle World Press Photo uit
De World Press Photo-expositie in Kampen heeft ruim 5.000 (5091) bezoekers getrokken. De stichting World Press Photo Kampen (WPPK), die de internationale tentoonstelling voor het eerst organiseerde, blikt met tevredenheid terug op de afgelopen drie weken. “Dit overtreft al onze verwachtingen“, aldus voorzitter Stefan Lanjouw. “In onze begroting hielden we rekening met 3.000 bezoekers.”
Een vrachtwagen van het World Press-hoofdkantoor in Amsterdam haalt maandag de 156 foto’s en panelen weer op. Kampen is de laatste expositie van 2013 in Nederland. De komende weken zijn de winnende beelden nog te zien in Duitsland, Ecuador en Singapore. Vanaf half april start de nieuwe editie van de reizende tentoonstelling: 2014. In de thuishaven Amsterdam. Het woord ‘indrukwekkend’ is door het publiek het meest opgetekend in het gastenboek, aldus de voorzitter. “Op de voet gevolgd door het woord inspirerend.” De bezoekers kwamen uit de wijde regio naar de (katholieke) Buitenkerk, die op zaterdagavond en zondag gewoon in gebruik bleef voor diensten. De pastoor heeft zelfs expositiefoto’s als thema gebruikt.
De stichting WPPK roemt de samenwerking met de parochie. “Vanaf het begin stond voorop dat de kerk in de samenleving wil staan en die samenleving ook binnen wil halen, hoe gruwelijk de beelden van die samenleving ook kunnen zijn”, verklaart Lanjouw. Verder is de organisatie verrast door de betrokkenheid van veertig vrijwilligers uit Kampen en IJsselmuiden, die tijdens de openingstijden gastheer/gastvrouw waren van de expositie. Drie Kamper fotografen hielden fotorondwandelingen in de stad, waaraan in totaal vijftig mensen deelnamen. Verder waren er vier gastsprekers die 400 belangstellenden voor hun lezing begroetten: dit waren filmmaker Ruben Smit (van De Nieuwe Wildernis), Syriëfotograaf Tom Daams, theoloog en dichter Hans Bouma en sportfotograaf Klaas Jan van der Weij, die net terug was van de Olympische Winterspelen in Sotsji.
Bijzondere aandacht vraagt Stefan Lanjouw voor de 466 scholieren die de wereldpersfoto’s kwamen bekijken. Dit waren leerlingen van het Ichthus College en Almere college in Kampen en van de Zwolse mbo-scholen Deltion en Landstede. “De klik met het onderwijs vinden we erg belangrijk. We zijn dan ook zeker van plan om die samenwerking volgend jaar uit te breiden.” Dat de tentoonstelling volgend jaar weer naar Kampen komt, staat vast. Hoe en wat kan Lanjouw nog niet zeggen: “Eerst evalueren geblazen.” Het succes van deze eerste editie inspireert de stichting WPPK in ieder geval tot het uitbreiden van de randactiviteiten, zoals nu de rondwandelingen en lezingen. De organisatie denkt onder meer aan een fotowedstrijd. Lanjouw heeft samen met de Kamper boekhandelaar William Hartman aan de wieg gestaan van dit evenement. Zij besloten de expositie naar Kampen te halen omdat het noorden van het land ervan verstoken was sinds kunstencentrum De Muzerie er in 2010 mee stopte. Hun idee groeide uit tot een stichting waarin tien medewerkers uit liefde voor fotografie, cultuur en de stad Kampen het evenement op poten zette.