Zaterdag 2 augustus wandelt cultuurZIEN door Kampen.

Averenkverg-Vloeddijk-1b

Zaterdag 2 augustus organiseert cultuurZIEN voor de vierde keer deze zomer een themawandeling door Kampen. De stadswandeling begint om 14.00 uur op De Botermarkt en duurt ongeveer 1,5 uur. De deelnamekosten bedragen € 6, – (met biebpas € 5, –).

Weinig Kampenaren zullen zich realiseren dat in Kampen nog steeds Colleges van Regenten van de Verenigde Gasthuizen en de stichting Kamper Armenstaat bestaan. Tot in de 20e eeuw was de zorg voor de zwakkeren in de samenleving een taak van particulieren en vooral van de kerken. In het Stedelijk Museum hangt een aandoenlijk paneel met de titel ″de Werken van Barmhartigheid″, in 1548 gemaakt door (waarschijnlijk) Albert Maeler. Een bekend christelijk thema wordt uitgebeeld in de vorm van een bezoek van regenten aan het gasthuis. Op het paneel ontvangen de armen voedsel en drinken, een naakte man wordt gekleed, een zieke wordt verpleegd, een gevangene vermanend toegesproken, daklozen krijgen onderdak en ook de verstandelijk gehandicapte wordt opgevangen.

CultuurZIEN wandelt op 2 augustus langs locaties die een rol speelden bij de opvang van behoeftigen, zoals de Armenkamer, het gasthuis, de vergadering, het werkhuis en –natuurlijk- regenten-van-toen.

Kijk voor meer informatie op www.cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 24.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*