Zes vrijdagen carillonconcerten Nieuwe Toren

Zomeravondconcerten starten met première nieuw beiaardstuk

De klokken van Hemony en Van Wou in het carillon van de Nieuwe Toren laten de komende zes vrijdagavonden hun klanken klinken over de binnenstad van Kampen. Van 19u30 tot 20u30 worden er concerten gegeven door beiaardiers uit binnen- en buitenland. Aanstaande vrijdag 17 juni trapt onze stadsbeiaardier Frans Haagen de serie af met een, volgens traditie, nieuw stuk dat speciaal voor Kampen is geschreven.

Beiaardkring Kampen

Onder aanvoering van Cor Adema presenteerde de Beiaardkring Kampen vorige week de reeks Zomeravondconcerten die gehouden wordt van 17 juni tot en met 22 juli. Cor Adema is Hette Meijering opgevolgd als voorzitter van de stichting en werd vergezeld door medebestuursleden Frans Haagen (adviseur) en Reinier de Wit (PR), v.l.n.r. op bovenstaande foto. Volgens goede gewoonte is er een unieke, nieuwe beiaardcompositie gemaakt die op de eerste avond gespeeld zal worden door de Kamper stadsbeiaardier Frans Haagen.

Het beiaardspel zal zijn klanken over de gehele binnenstad verspreiden maar degene die zonder afleiding wil genieten van de klokken van François en Pierre Hemony en Geert van Wou, bespeeld door befaamde beiaardiers, is welkom in de luistertuin achter de Lutherse Kerk oftewel de Hof van Breda die haar ingang heeft aan de Marktsteeg en gratis toegankelijk is. Er zal een hapje en een drankje klaar staan maar men mag natuurlijk ook zelf een versnapering meenemen. Samengevat luidt het programma alsvolgt:

Frans Haagen VR 17 juni – Frans Haagen, stadsbeiaardier van Kampen, Doesburg, Zutphen, Almelo en Rijssen. Hij zal acht stukken spelen waarvan het laatste de wereldpremière is van ”Around D”.
Rosemarie Seuntiëns VR 24 juni – Rosemarie Seuntiëns, stadsbeiaardier van Asten, Eindhoven, Helmond, Oirschot, Roermond en Venray. Zij ontwikkelde ’Roaming Bells’, een vernieuwende concertformule met gevarieerde muziek in gedurfde combinaties. Deze vrijdag speelt ze solo.
Liesbeth Janssens VR 1 juli – Liesbeth Janssens, stadsbeiaardier Antwerpen en Lommel (België) en internationaal onderscheiden. Zij zal negen stukken spelen van componisten uit de 17e tot de 21e eeuw.
Kasia Piastowska VR 8 juli – Kasia Piastowska, afkomstig uit Polen en woonachtig in Düsseldorf (Duitsland), is organist in twee kerken en getrouwd met de beiaardier Toru Takao. Ze zet zich in voor de beiaardcultuur in Emmerich en ze zal in de Nieuwe Toren twaalf stukken spelen, van Oud tot Modern.
Malgosia Fiebig VR 15 juli – Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen en de eerste naoorlogse beiaardier van de St. Catherinakerk van Gdansk in Polen, het land waar ze oorspronkelijk vandaan komt.
Dina Verheyden VR 22 juli – Dina Verheyden, verbonden aan de beiaardschool in Mechelen en getrouwd met de stadsbeiaardier van Rotterdam, Richard de Waardt. Zij zal zuidelijke klanken uit het carillon halen, van Frankrijk tot Argentinië..

Een uitgebreid programmaboekwerkje met achtergrondinformatie over de beiaardiers en hun precieze speellijst is verkrijgbaar bij het secretariaat van Stichting Beiaardkring Kampen, Broederweg 21, tel.nr. 038-3337515, e-mail secretaris@BeiaardkringKampen.nl.

Als fervent liefhebber van de (Kamper) geschiedenis merkt Cor Adema op dat de stadsbeiaardier en stadsorganist één van de oudste ambachtelijke beroepen is en dat de Nieuwe Toren exclusief is in haar exclusiviteit als klokkentoren. De beiaardkunst (klokkenspel en de bespeling daarvan) staat in België al op de Unescolijst voor Werelderfgoed maar in Nederland nog ”slechts” op de lijst van cultureel erfgoed. Gemeente Kampen financieert mede de concertserie en het laten maken van de unieke beiaardcomposities. ”Zo draagt de gemeente”, merkt Adema tenslotte op, ”bij aan het cultuurhistorisch besef”. Kampen kan daarmee de komende vrijdagavonden in zijn handjes knijpen en zijn oor te luister leggen aan de voet van de Nieuwe Toren met de Zomeravondconcerten.

Frans Haagen (foto: Bouke Peterson)
Stadsbeiaardier Frans Haagen (foto: Bouke Peterson)

Zie ook:
Zomeravondconcerten 2015
Rijksmonument de Nieuwe Toren
Toren en Beiaard van Kampen
Test na restauratie in 2011 (video)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*