donderdag, maart 28, 2024

HomeRegiosportZwaar bevochten zege DOS korfbal.

Zwaar bevochten zege DOS korfbal.

-

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een zwaar bevochten overwinning behaald op Pernix. Het sterke verdedigen van de Leidse ploeg zorgde ervoor dat de Kamper doelpunten lang uitbleven, maar de tweede helft werd dat meer dan goedgemaakt. DOS won uiteindelijk verdiend met 22-20.

DOS had zich deze week op de training uitgebreid voorbereid op de tactiek van Pernix. De Leidse ploeg neemt verdedigend veel risico door in het hele vak op de ballijn te verdedigen. Die manier van verdedigen vraagt bijzonder veel energie, maar maakt het voor de tegenstander bijzonder lastig om dekorfbal2 bal in een hoog tempo rond te spelen. Het aanvalsspel wordt daardoor voorspelbaar en er kan veel druk op de puntspelers worden gezet. Bovendien speelt Pernix met veel bluf en probeert daarmee haar tegenstander en de scheidsrechter te intimideren. Aanvankelijk werkte dat.

DOS had het lang moeilijk met deze tactiek. Het veld werd weliswaar goed breed gehouden, maar de passing was lang niet altijd op orde. Reden voor de normale zo rustige trainer-coach Jan Wiegers om een paar keer goed boos te worden op zijn spelers: ”Ze wisten hoe Pernix speelt, we hebben ons er goed op voorbereid en dan toch zoveel plaatsfouten maken. Dan speel je Pernix in de kaart en laat je hen ook groeien in de wedstrijd. Het was ook wel nodig dat ik dan een keer boos word. Gelukkig pakte het team het later goed op. ”

Voor rust waren de doelpunten duur. Halverwege de eerste helft stond een schamele 1-4 stand op het scorebord. DOS begreep dat er gewerkt moest worden voor de doelpunten en viel terug op de vertrouwde basispatronen. In een kwartier tijd kwam het langszij en dankzij twee afstandschoten van Wesley Doorn zelfs op 6-4. Nog voor rust herstelde Pernix de schade: 6-6.

Na rust bleef het een wedstrijd van twee sterk verdedigende ploegen. Toch was er een kentering zichtbaar. De bluf van Pernix werd steeds vaker afgestraft. Het krediet bij de goed leidende scheidsrechter Hesselink werd steeds minder, mede door veelvuldig Leids commentaar en ook DOS had steeds meer maling aan de Leidse bluf.

De ommekeer was halverwege de tweede helft. Pernix stond met 9-10 voor, maar had steeds meer moeite om het aanvalsspel van DOS te ontregelen. Wiegers gaf opdracht aan zijn aanval om meer te swingen en het baltempo ging bij DOS zienderogen omhoog. Bij beide ploegen lukte het niet meer om constant druk te leggen op de aanvallers. En waren de doelpunten in het eerste driekwart van de wedstrijd duur, in het laatste kwart sloeg het scorebord bijna op tilt. In dat laatste kwart werd drieëntwintig keer gescoord en was het voor de vele toeschouwers smullen geblazen.

DOS nam de wedstrijd vanaf 14-14 in handen. Een vrije bal van Linda van Keulen en een schitterende één hands doorloopbal van Nynke Links brachten DOS op een voorsprong van twee punten. Vier keer verkleinde Pernix tot één treffer en vier keer kwam DOS weer op twee. Niet onvermeld mag blijven de schitterende combinatie tussen Daniël Lewerissa en Wesley Doorn, die onder de korf hun tegenstander dolden, waarna de sterk spelende Doorn van onder de korf scoorde.

Twee minuten voor tijd beslisten Matthijs Bastiaan vanaf de vrije worpstip en Esther Hamberg van afstand de wedstrijd: 22-18. Dat Pernix in de laatste minuut nog twee keer mocht scoren was leuk voor de statistiek. De verdiende overwinning bleef in handen van de hardwerkende Dossers.

Doelpunten DOS: Linda van Keulen 6x, Iris van Bruggen 4x, Wesley Doorn en Matthijs Bastiaan 3x, Esther Hamberg, Nynke Links en Daniel Lewerissa 2x