Zwemmers Deltasteur sluiten tijdperk ‘oude’ de Steur waardig af

Zaterdag 17 december was de allerlaatste zwemwedstrijd in zwembad De Steur in Kampen. Voor de zwemmers van Deltasteur komt hiermee een einde aan de mogelijkheid om in een 50m bad te trainen en te racen, dus werd zaterdag alles uit de kast gehaald om deze historische wedstrijd tot een mooi einde te brengen. Over een week gaat de deur voorgoed op slot en zal Deltasteur een paar meter verderop haar intrek nemen in het nieuwe 25m bad. Afgelopen zaterdag werd er nog eenmaal een wedstrijd gehouden in het 50m bad en daar kwamen veel verenigingen en zwemmers uit Overijssel op af. Het werd zodoende een wedstrijd met een hoog niveau. De finales aan het einde van de wedstrijd zorgden voor luide aanmoedigingen van alle ploegen wat voor veel sfeer zorgde.

Opvallende tijden en prestaties
Het zou kunnen dat de laatste wedstrijd in Kampen voor extra energie zorgde, feit is dat er erg hard gezwommen werd. Twee clubrecords werden er verbroken door Jari Hofsink op de 50 meter en 100 meter rugcrawl. Geheel tegen de verwachting in zwom hij 28.82 en 1.03.05. Een nog grotere verassing was de uithaal van Kevin van Dijk op de 100 meter borstcrawl. Vorig seizoen zwom hij 1.01.82 op de 100 meter borstcrawl, zaterdag werd het 59.75. Op diezelfde afstand zwom Robert Dragt 1.07.17, er gingen ruim negen seconden van zijn p.r. af. Leeftijdsgenoot Monica Faber was ook goed op dreef met drie grote pr’s zaterdag, de 200m borstcrawl (2.36.04) was de grootste sprong. Kylian Heederik liet zien al goed in vorm te geraken voor de kampioenschappen in januari. Met 2.43.93 en 1.15.35 ging het heel erg hard op de 200 meter en 100 meter schoolslag. Jongere broer Quinn zwom negen seconden van zijn 100 meter vlinderslag p.r. af (1.35.90). Bijna tien seconden verbetering was er voor Tessa Maat op de 100 meter vlinderslag (1.31.06) en Harriet Rave ging elf seconden onder haar 100 meter borstcrawl p.r. (1.24.56). Op de dubbele afstand zwom Sanne van Dijk twaalf seconden onder haar p.r. (2.41.40).
Over de gehele linie werden er tijden scherper gesteld en werd er op een hoog niveau geracet. De Deltasteur zwemmers laten continu een stijgende lijn zien en met de aanstormende jeugd, die zaterdag in Zwolle hoog niveau zwemmen lieten zien, lijkt de sportieve toekomst voor Deltasteur er goed uit te zien.

Mooie finales ter afsluiting
Na alle gezwommen series werden de finales gezwommen. De snelste zes zwemmers van de 100 meter programma’s zwommen de finale 50 meter. Winst was er voor Marleen Welten en Gert Norg (pr in 31.26) op de 50 meter schoolslag, Annet van Stratum op de 50 meter borstcrawl en Jari Hofsink op de 50 meter rugcrawl en vlinderslag. Medailles waren er verder voor Tara Schuurman, Ruth Vahl, Milou ten Koppel, Gert van ’t Oever, Naomi Hofsink en Kevin van Dijk. Opvallende tijden en grote p.r.’s in de finales bij de Junioren waren er voor Monica Faber (32.63 op de borstcrawl), Tara Schuurman (41.82 schoolslag) en Ruth Vahl (30.71 vlinderslag). Bij de ouderen viel de 28.58 van Maaike Doornwaard op. Zij dook ruim onder haar p.r. op lang en kort bad.

Einde van een lange zwemgeschiedenis
Na zaterdag kan Deltasteur alleen nog korte baan wedstrijden organiseren en trainen in een kort bad. Daarmee is een einde gekomen aan een lange geschiedenis van wedstrijden lange baan, limieten zwemmen op een 50-meter bad en alle andere anekdotes, resultaten en verhalen die daarmee samenhangen. Er zijn in de loop der jaren vele historische races (onder andere Nederlandse Records) gezwommen in de ‘oude’ Steur. Na volgende week zal het vizier op de toekomst gericht moeten worden en zal er nog vaak gesproken worden over ‘vroeger’.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*