Scholen geven les over geweld tegen vrouwen en meisjes. Kampen kleurt oranje

Bijdrage van Secondant Communicatie

Soroptimistclub Isalania zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Op vrijdagavond 26 november lopen ze de Orange Walk door de Oudestraat en langs de oranje verlichte Nieuwe Toren en Stadsbrug. Tevens worden in de campagneweken op scholen lessen verzorgd om geweld tegen vrouwen ook bij jongeren onder de aandacht te brengen.

De Orange the World campagne wordt wereldwijd afgetrapt op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en duurt tot en met 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Overal ter wereld kleuren bouwwerken oranje. In Kampen kleuren de Stadsbrug en de Nieuwe Toren oranje.

Om aandacht te vragen voor deze campagne lopen de leden van Isalania de Orange Walk. Om 18:00 uur lopen zij vanaf de Bovenkerk met oranje lichtjes over de Oudestraat, langs de Stadsbrug en de Nieuwe Toren om aandacht te vragen voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Dit jaar wil Isalania vooral jongeren ervan bewust maken dat geweld tegen vrouwen en meisjes niet normaal is. Daarom heeft Isalania een lespakket ontwikkeld voor scholieren en studenten, in samenwerking met Uitgeverij Seneca Burgerschap. Het lespakket heeft als thema: Geweld tegen vrouwen en meisjes: wat kan JIJ ertegen doen? Deze lessen worden tijdens de Orange the World campagne in de regio onder andere gegeven op het Meander College, Landstede in Zwolle en ook het Ichthus College in Kampen doet mee. Het lesmateriaal is voor iedereen rechtenvrij te gebruiken en beschikbaar via Uitgeverij Seneca Burgerschap op Maatschappij-leer.nl.

Teken tegen geweld
Wil je ook laten zien dat je medestander bent in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes? Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl of de QR code. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Geweld in cijfers
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. In de gemeente Kampen waren vorig jaar 315 meldingen. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen.

Een kaart van Nederland met de volledige lijst van deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: www.orangetheworld.nl/map. Ook zijn daar de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen.

De Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zet zich via acties, belangenbehartiging en bewustwording in voor ondersteuning van vrouwen en meisjes. 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*