donderdag, september 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsScheepsverslag "Kamper Kogge naar Lubeck"

Scheepsverslag “Kamper Kogge naar Lubeck”

-

kogge

Zondag 18 mei met mooi weer verlaat de kogge het rode rotseiland Helgoland.

Onderweg wordt een man overboord actie geoefend. Voor de ingang van de Elbe liggen enkele grote zeeschepen voor ree. Met motor, zeil en stroom mee varen we 10 knoop. Om 18.00 uur door de sluis bij Brunsbuttel waar we afmeren achter de Ubena von Bremen, (ook onderweg naar Lubeck).

Maandag varen we het 100 km lange Kieler Kanaal af. We varen heel lang op met een 300 m lang en enorm hoog passagiersschip de Balmoral. Na 8 uur varen meert de kogge af in Holtenau gelegen aan de Kielerfjord. Om 06.30 los en op weg naar het Duitse eiland Fehmarn. We zien een lege zee, de horizon alom. Dan vaag de Deense kust en Fehmarn. Afgemeerd in Burgstaken waar we diesel en drinkwater bunkeren. De Kieler Kogge legt voor ons aan.

Woensdag varen we een stukje om. We gaan de hoogte van de brug testen, waarmee het eiland met de vaste wal is verbonden. Aangegeven hoogte is 22 m. Onze kogge ook. Op de andere drie Oostzeereizen werd omgevaren. Men nam het risico niet. Het is wel 20 mijl om! Heel langzaam vaart schipper Jan Jonker de kogge naar de vaste brug. Het bord geeft 22.30 m. Het kruis op de mast blijft heel. We houden nog zo’n 60 cm over. Dus voortaan een kortere route. Motoren naar Travemunde. Nog twee uur gezeild.

We zien twee kogges zeilen en een op de motor varen. Een uniek en bijzonder mooi gezicht. Om 16.uur afgemeerd. We begroeten zeven verse koggevrijwilligers. Donderdag varen de Lisa von Lubeck, Kieler Kogge, Ubena von Bremen, Wissemara en de Kamper Kogge in konvooi de rivier de Trave op. Omdat er weinig wind is vaart onze kogge met het zeil eruit Lubeck binnen. Duizenden mensen langs de kade verwelkomen de Kamper Kogge met gezwaai en applaus.

In de avond gaan alle bemanningsleden in middeleeuwse kleding in optocht lopend naar het welkomstterrein. We ontmoeten burgermeester Koelewijn met de Kamper delegatie. Vrijdag hebben we Offen Schiff. Het blijft vrij rustig, ook vanwege de regen ‘ s morgens. Zaterdag mooi weer en veel bezoekers aan boord gehad. Vrijwilligers die geen dienst hebben bezoeken het centrum van de fraaie Hanzestad Lubeck. Zaterdagavond en zondagavond brengen Reijer van ‘ t Hul en Kees Hardeman het verhaal Likedeel in het Duits in het ruim van de Wissemara en de Lisa von Lubeck.

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen