Blauwalg in het Reevediep

263
De blauwalg vanaf de Nieuwendijkbrug is duidelijk te zien
De blauwalg vanaf de Nieuwendijkbrug is duidelijk te zien

De temperatuur schiet de komende dagen omhoog volgens de weersverwachtingen.Maar wie een frisse duik in het Reevediep wil nemen kan dat beter niet doen want daar is zichtbaar blauwalg te zien.

Blauwalg kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Contact met water waar blauwalg in zit kun je daarom beter vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren, zoals honden die er in zwemmen of er van drinken.

Een blauwalgenbloei is meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt vaak een blauw-groene drijflaag op het water. Deze drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit kunnen giftige stoffen vrij komen die gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn.
Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.

Het waterschap adviseert om alleen een verfrissende duik te nemen in officieel aangewezen zwemplassen. Hier wordt onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én er wordt nauwlettend gecontroleerd op blauwalgen.
De waterkwaliteit van de officiële zwemwateren in Nederland is digitaal inzichtelijk op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App. Deze is te downloaden in de stores van Android en Apple. Hier vindt u waar u in uw buurt veilig kunt zwemmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP