CultuurZIEN tijdens de Maand van de Geschiedenis 2022

115

Op 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis. Een landelijk evenement, waaraan in Kampen cultuurZIEN jaarlijks deelneemt. Dit jaar is het thema ”Rampen”. Op 1 oktober presenteert cultuurZIEN de website www.rampeninkampen.nl Daarnaast worden twee stadswandelingen georganiseerd.

website rampeninkampen.nl
De stad Kampen heeft in haar lange geschiedenis al veel rampen doorstaan. CultuurZIEN heeft er daarom voor gekozen drie rampen verder uit te lichten. Deze keuze is niet geheel willekeurig:
1. Rampjaar 1672: Kampen werd na het Rampjaar 1672 financieel leeg gezogen door het Franse bezettingsleger. Om zeker te zijn van betaling, namen de Fransen twaalf vooraanstaande Kampenaren in gijzeling. Wie waren zij en wat waren hun onderlinge relaties? Onderzoek naar deze gijzeling bracht meer duidelijkheid over wie uiteindelijk het losgeld betaalden. De stad Kampen heeft zich na 1672 nooit meer kunnen herstellen van de plunderingen.
2. Stormvloed van 1775: Op 14 oktober 1775 steeg het water rond Kampen zó snel, dat inwoners geen tijd hadden om hun huisraad naar hogere verdiepingen en hun vee naar hoger gelegen gronden te brengen. CultuurZIEN publiceert een tot nu toe onbekend ooggetuigenverslag.
3. Watersnood van 1825: Van 4 op 5 februari 1825 vond een ongekende stormramp plaats. Zuiderzeewater stortte zich met kracht door de doorgebroken zeedijken rond Kampen en voerde losgeslagen palen uit de beschoeiing rond Schokland mee. Over het verloop van de ramp in de stad en op het Kampereiland maakte cultuurZIEN een beeldcast, een podcast ondersteund met beeldmateriaal.

De website rampeninkampen.nl gaat op 1 oktober online. Gedurende de Maand van de Geschiedenis wordt de website met meer items gevuld. Het blijft dus interessant om de website te bezoeken.

Stadswandelingen
Invulling aan het thema Rampen geeft cultuurZIEN ook met twee speciale stadswandelingen:
1. De stadswandeling ”Sporen van Water” start op 8 oktober om 14.00 uur bij de Cellebroederspoort. De stadswandeling voert langs grachten, weteringen, ”pijpen”, kanalen en sloten. Men ziet dijken, sluizen en bruggen. Na ongeveer 1,5 uur eindigt de stadswandeling in het centrum van de stad.
2. De wandeling ”Langs de Riete” neemt de deelnemers mee door de wijken Brunnepe en De Greente. Juist in dit westelijke deel van de stad zijn de hoogte verschillen uit de tijd van de Zuiderzee nog goed herkenbaar. Deze wandeling start op 29 oktober om 14.00 uur bij de Westerkerk aan de Wilhelminalaan, waar de wandeling ook weer eindigt.

Meer informatie is te vinden op www.maandvandegeschiedenis.nl/cultuurzien De deelnamekosten per wandeling zijn € 10, – p.p. Vooraf opgeven voor deelname kan via email

ku***@cu*********.nl











of bel met (038)331 10 24.

fotobijschrift: op 5 februari 1825 bezweek de roldeur in de sluis naast de Cellebroederspoort en stond de stad voor 10.00 uur ’s ochtends onder water (eigen fotocollage op basis van een tekening van Dirk Boele uit 1825).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP