Kamper cultuurmakers maken liederen bij struikelstenen Crowdfunding online van start op ‘voordekunst’

102

Kamper tekstdichters, singer-songwriters en componisten hebben liederen geschreven om de verhalen achter de Kamper struikelstenen te vertellen. Via het crowdfundingplatform ‘voordekunst’ voeren ze nu campagne om geld in te zamelen voor het maken van de opnames. De campagne duurt tot 31 oktober. Doneren kan via deze campagnepagina op ‘voordekunst’: https://www.voordekunst.nl/projecten/13834-struikelstenen-in-muziek

Een groep van meer dan 25 personen uit de lokale wereld van kunst, cultuur en media doet mee. Zij maakten demo’s van 26 liedjes en composities, voor elke struikelsteen één. Stuk voor stuk zijn het aangrijpende liederen. Zo is het lied ‘Doet oorlog zeer’, gebaseerd op een gedicht van de Kamper tekstdichter Berry Wezenberg. Het is gekoppeld aan de vier struikelstenen aan de Gasthuisstraat 7. Deze herinneren aan de familie Goudsmid. Moeder Klara (40), en de kinderen Jozef (6) en Louis (8) vonden kort na de razzia de dood in Auschwitz. Enkele dagen later werd ook haar vader Jozef daar vermoord, op 84 jarige leeftijd. ‘Doet oorlog zeer’ wordt prachtig gezongen door twee jonge kinderen uit Kampen.”

De Kamper cultuurmakers willen hun liederen professioneel kunnen opnemen. Niet alleen om er een CD van te maken maar ook om ze online te streamen. Zo kunnen bewoners en bezoekers van de stad staande bij de struikelstenen de liederen beluisteren en zo de emotie voelen bij wat zich destijds op die plek afspeelde. Om dit mogelijk te maken is de Stichting Struikelstenen in Muziek opgericht.

monument voor de vrijheid

“We ontvangen veel hartverwarmende reacties op ons initiatief, de eerste gulle bijdragen stromen al binnen. Dat is hoopvol”, zegt Marco Hulsebos namens de Stichting. “We rekenen op de hulp van de Kamper samenleving om dit muzikale monument voor de vrijheid te mogen maken. Er is een bedrag van €17.500 nodig. Als dat bedrag binnen is, starten de opnames vanaf 17 november. Die datum herinnert aan die ene duistere dag in 1942, precies 80 jaar geleden, de dag dat tientallen Joden na een razzia uit Kampen werden gedeporteerd.”

Het idee voor Struikelstenen in Muziek ontsprong bij Marco Hulsebos, vlak voor de uitbraak van de Coronapandemie, in een gesprek met Herman Broers. Dat gesprek vond plaats naar aanleiding van het leggen van de struikelsteen voor Jo Leo Snoep. Broers, biograaf van Dr. Kolff, had voor de kleinzonen van Snoep het verzetsverhaal van Snoep achterhaald. “Dat is een verhaal om niet te vergeten,” zegt Hulsebos. “Hoe mooi is het om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten in muziek? Muziek beklijft immers beter dan het geschreven woord. Het raakt een diepere emotie.”

Gunter Demnig

Broers, inmiddels voorzitter van de Historische Vereniging Jan Van Arkel, toonde zich gelijk enthousiast. De Historische Vereniging adviseert Struikelstenen in Muziek sindsdien inhoudelijk. Ook de Stichting Kamper Struikelstenen is vanaf het begin betrokken en ondersteunt het initiatief van harte, net als Gunter Demnig, de kunstenaar die het project ‘Stolpersteine’ in talrijke Europese steden als een internationaal monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme realiseerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP