Gemeente Kampen wil minimaregelingen ruimer maken

126

Burgemeester en wethouders van Kampen vragen de gemeenteraad extra budget om regelingen voor mensen met lage inkomens eenvoudiger en ruimer te maken. Dat is het gevolg van de evaluatie van het actieprogramma Aanpak Armoede uit 2021, waarbij het effect van de minimaregelingen is onderzocht. De onderzoeksresultaten geven aanleiding de minimaregelingen te verbeteren. De Adviesraad Sociaal Domein is blij met de voorgestelde verruiming. In april neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen.

De gemeente vindt een ruimhartig beleid voor minima belangrijk. Door allerlei ontwikkelingen staat deze groep extra onder druk. Inflatie maakt boodschappen, de huur, energie en kleding duurder dan ooit. De gemeente Kampen kent diverse regelingen om minima te ondersteunen en sinds 2021 is het Actieprogramma Aanpak Armoede de basis hiervoor. Met de gemeenteraad is afgesproken het armoedebeleid te evalueren om te bekijken waar het beter kan.

Wethouder Richard Boddeus: ”Wij willen mensen die in de knel zitten tegemoet komen. Ruimere regelingen die eenvoudig zijn aan te vragen, helpen daarbij.”

Evaluatie actieprogramma

De evaluatie van het Actieprogramma Aanpak Armoede 2021 bestaat uit twee delen. De stadsgesprekken tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente die in 2022 zijn gevoerd, leveren input voor de evaluatie. Daarnaast heeft het Nibud vervolgonderzoek gedaan naar de werking van de regelingen in de praktijk.

Voorgestelde aanpassingen

Als conclusie van de evaluatie stelt het college de volgende aanpassingen van de minimaregelingen aan de gemeenteraad voor:
1. Uitbreiding van de individuele inkomenstoeslag (IIT) voor paren met kinderen. De gemeente wil extra kindtoeslag toekennen voor mensen met een langdurig laag inkomen. De tegemoetkoming is gunstig voor huishoudens die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen;
2. Verhoging van de inkomensgrens en verdubbeling van het bedrag voor de Meedoenbon. Niet alleen voor kinderen maar juist ook voor volwassenen is sociale participatie belangrijk en vaak duurder dan voor kinderen. Het verhogen van het bedrag van de Meedoenbon kan helpen om sociale uitsluiting tegen te gaan. Bovendien vergroot het ook de kansen op de arbeidsmarkt.;
3. Geen vermogenstoets meer bij Meedoenbon: Door de vermogenstoets af te schaffen verhoogt de gemeente het gebruik van de bonnen en versimpelt het aanvraag- en het beoordelingsproces;
4. Verhoging van de inkomensgrens naar 120% van het wettelijk sociaal minimum (WSM) voor de hoge zorgkosten: Dit zorgt ervoor dat meer Kampenaren gebruik kunnen maken van de collectieve zorgverzekering en voorkomt dat inwoners zorg gaan mijden.