Met een uitbundig feest, barstensvol muziek, én lekker eten en drinken, verzorgd door diverse lokale partijen, vierde PGVZ afgelopen vrijdag 30 juni de ingebruikname van haar 27 zorgappartementen ‘Stationskwartier Kampen’. ‘Een droomlocatie’, zo liet initiatiefnemer Gosse Noppert, directeur van zorgaanbieder PGVZ, zich ontvallen. Een plek waar 24/7 zorg aanwezig is.
Bewoners kregen februari 2023 de sleutel en woonden er een maand later. Nu, een paar maanden na hun verhuizing, was er een open dag en groot feest voor bewoners en hun familie, personeel én diverse (lokale) bouwpartners. ‘We zijn met recht trots op deze locatie’, aldus Noppert. ‘We hebben hier jong, oud en diverse mensen met verschillende lichamelijke en licht verstandelijke beperkingen bij elkaar. Iedereen heeft toegang tot 24/7 zorg, al hebben ze dat misschien niet allemaal altijd nodig. Toch is het er voor iedereen. Een bewuste keuze. Doordat we zorgvragers met zwaardere zorg combineren met zorgvragers met lichte zorg, kunnen we hier toch 24/7 zorg en begeleiding bieden.’ Want bij PGVZ speelt de menselijke maat en niet het commerciële motief de hoofdrol, zo benadrukt Noppert.
‘Dat je nog maar veel mag blijven dromen!’
‘De nood is hoog’
Op eigen benen staan terwijl je een beperking hebt, wie wil dat nu niet? Uitvliegen. ‘Maar als je lichamelijk of verstandelijk beperkt bent, is dit veel moeilijker realiseerbaar. Wanneer je 24/7 zorg nodig hebt, dan zijn je keuzes zeer beperkt. Dus blijf je als thuiswonende vaak aangewezen op je ouders of naasten.’ Dat moet en dat kan anders, zo droomde hij zeven jaar geleden. Dus begon hij, samen met diverse marktpartijen van dromen concrete plannen te maken.
Als het aan hem ligt, worden er snel meerdere locaties als ‘Stationskwartier Kampen’ gerealiseerd. ‘De nood is hoog’, weet hij. ‘Ik had één cliënt die hier met mij zeven jaar op heeft gewacht’, grapte hij, refererend aan zijn gehandicapte dochter; zijn inspiratiebron om bijna vijftien jaar geleden met PGVZ te beginnen en zo ‘zorg met menselijke maat’ te bieden. ‘Het was mijn wens om met PGVZ klein te blijven, maar inmiddels hebben we vijfduizend cliënten en 1.300 medewerkers.’ Toch is de menselijke maat altijd voorop blijven staan.
Naast zijn dochter, vonden nog 26 anderen hier hun woonplek. ‘Mijn dochter is geestelijk gezond, heeft haar eigen werk en wilde niet haar leven lang afhankelijk zijn van haar ouders. Ze wilde net als ieder andere jongvolwassene veel liever zelfstandig wonen en een beroep kunnen doen op professionele verzorging en verpleging.’
Betaalbare woningen
Noppert heeft een wachtlijst met soortgelijke woningzoekenden. ‘In Apeldoorn, Zwolle, Genemuiden en IJsselmuiden biedt PGVZ 24-uurszorg binnen een aantal ouderinitiatieven’, gaat hij verder. ‘Omdat in Kampen de woningnood voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking erg hoog is, willen we graag nog meer nieuwe zorgappartementen realiseren.’ In het voormalige HBS-gebouw, tegenover Myosotis, realiseert PGVZ, samen met IJsselheem, daarom ook een zestiental zorgappartementen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Betaalbare woningen. ‘Want ‘wonen moet, ook – of misschien wel júist – voor deze doelgroep betaalbaar blijven’. Hij prees Van der Steeg Ontwikkelen & Bouwen uit Genemuiden met Stationskwartier Kampen appartementen te hebben gerealiseerd die binnen de huursubsidienorm vallen. Aan de ontwikkeling werkten verder mee: Loostad Vastgoedontwikkeling, de gemeente Kampen, Mondria Advies, HK-Consultancy en Van den Berg architecten.
Zelfstandig wonen
Op de eerste verdieping van Stationskwartier Kampen wonen mensen met een lichamelijke beperking. Op de tweede en derde verdieping mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De rondleiding toont zelfstandige, volwaardige appartementen met een eigen woon- en slaapkamer, badkamer en een eigen keuken. ‘Maar mensen kunnen er nog steeds voor kiezen om in de gezamenlijke huiskamer de gezelligheid op te zoeken, te koken en hun maaltijd te nuttigen.’ Domotica maakt het voor iedereen mogelijk om allerlei voorzieningen gemakkelijk te bedienen, zodat er niet voor alles direct hulp hoeft te worden ingeroepen. ‘Zo zelfstandig mogelijk wonen is bij alles het uitgangspunt geweest’, aldus de trotse Noppert.
De PGVZ-directeur ontving als ‘dromer’ diverse cadeaus ter ere van de opening, maar het cadeau – en vooral de begeleidende woorden – namens het personeel kwam(en) zichtbaar bij hem binnen: ‘We hopen dat je nog lang mag blijven dromen en dat veel van je dromen ook werkelijkheid gaan worden.’
Door Alex de Jong @ Attest Communicatie