Hilde Palland met regionaal getinte jurk op Prinsjesdag in Den Haag

865

Hilde Palland, Kamerlid voor het CDA, droeg dit jaar tijdens Prinsjesdag wederom een jurk met een regionaal tintje, een jurk met ambachtelijk Staphorster Stipwerk. Eerder droeg zij een Kamper Hanzejurk, Zwolse Fundatie creatie, de Deventer kwartjeskraag en een IJsselmuider Moderne Devotie jurk op de Prinsjesdagen.

Met haar jurk bracht Palland opnieuw haar regio Overijssel naar Den Haag. “Het is belangrijk dat Overijssel wordt vertegenwoordigd in Den Haag. Dat doe ik iedere dag als Kamerlid en op deze dag maak ik dat ook graag zichtbaar in mijn kleding”, zegt Palland.

Met de keuze voor Staphorster Stipwerk eert Palland het ambacht en de traditie: ‘Het stipwerk is vakmanschap en uniek in zijn soort.’ Op de jurk is ook een symbool van geloof, hoop en liefde te zien. ‘Deze waarden zijn voor mij persoonlijk belangrijke waarden. Ik denk dat veel mensen uit onze regio dat herkennen,’ licht Palland toe.

De jurk is gemaakt door Alie Stegeman uit Rouveen (Staphorst), met stoffen en stipwerk uit de winkel Stegeman Textiel, familiebedrijf opgericht in 1844, waar zij samen met haar zus Mattie inmiddels als 4de generatie eigenaar van is. De stoffenwinkel is gespecialiseerd in klederdracht, folklore, quilt en modestoffen. ‘Creatieve mensen krijgen hier nieuwe inspiratie’, zegt Alie. Bij uitzondering maakte ze nu ook de jurk voor Prinsjesdag voor Hilde Palland. Eerder maakte ze enkel wel eens specifiek kleding voor het evenement ‘Staphorst op de Catwalk’.

Echt wel leuk om te doen, en bijzonder om op deze manier zo iets eigens van onze regio ook in Den Haag te kunnen laten zien’.

Staphorster Stipwerk is een speciale, unieke techniek die wordt gebruikt om handstoffen en andere materialen te bedrukken met stempels en daardoor te versieren. Aanvankelijk gebeurde dit op stoffen die werden gebruikt voor de traditionele klederdracht van Staphorst, later ook op allerlei andere gebruiksvoorwerpen.

In 2013 is de Stichting behoud Staphorster stipwerk opgericht voor het behoud van het ambacht en het levens houden van de traditie en het gebruik van Staphorster stipwerk. Om de traditie en de techniek van het stipwerk door te geven aan nieuwe generaties worden er inmiddels cursussen geboden en hebben afgelopen voorjaar nog 7 ambachtsvrouwen het diploma van de vakopleiding Staphorster stipwerk mogen ontvangen.