Aanpak tegen eenzaamheid in Kampen noodzaak voor jongeren, mantelzorg en armoede

801

In 2020 lanceerde de gemeente Kampen een actieplan tegen eenzaamheid, waarbij 26 organisaties zich aansloten bij de lokale coalitie eenzaamheid. Na vier jaar is er een evaluatie van de aanpak, die zich richt op het signaleren en bespreekbaar maken, evenals het duurzaam aanpakken van eenzaamheid. Hoewel er successen zijn, zoals groeiend gebruik van initiatieven zoals Welzijn op Recept, benadrukt wethouder Jan Peter van der Sluis de noodzaak om ook jongeren en thema’s zoals mantelzorg en armoede te betrekken.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “We zijn nu vier jaar met de partners op weg in deze aanpak. We zien dat de partners elkaar goed weten te vinden op dit thema. Wat we daarnaast terugzien in de cijfers, is de groei van het aantal inwoners dat gebruikmaakt van de mogelijkheden binnen de aanpak. Voorbeelden zijn Welzijn op Recept (WOR) en het buurthuis Het Lokaal in IJsselmuiden. Ook op de begraafplaatsen in Kampen en IJsselmuiden weten steeds meer bezoekers hun weg te vinden naar de gastdames en -heren. Maar er zijn ook kansen voor verbetering van de aanpak. Zo blijken meer jongeren sinds de coronaperiode zich eenzaam te voelen. Met onder andere het Maatjesproject ‘Match’ van Humanitas is hiermee aan de slag gegaan. En we willen inzetten op het verbinden van het thema eenzaamheid met andere thema’s zoals mantelzorg, dementievriendelijke gemeente en armoede. We gaan de aanpak tegen eenzaamheid daarom voortzetten.

Informatiepunt

Oktober vorig jaar werd er een informatiepunt in de bibliotheek geopend. Het Informatiepunt Kampen merkt dat er veel behoefte is aan gezelschap. Coördinator Bart Drost: “Door de samenwerking tussen WijZ Welzijn, de bibliotheek, Humanitas, stichting Present en de gemeente kunnen wij een inwoner op het goede spoor helpen en met de juiste dienst, activiteit of organisatie in contact brengen. ”

De vrijwilligers van het informatiepunt tijdens de opening

De aanpak wordt voortgezet, zoals aangegeven in de beleidsevaluatie ‘Kom erbij!’ van oktober 2020 tot oktober 2023.