Op woensdagmiddag 4 september vond een feestelijke gebeurtenis plaats in Wilsum: de onthulling van het straatnaambord Willem van Dierenstraat. Deze straat maakt deel uit van het woningbouwproject De Thijs fase 2, waarvan de meeste huizen inmiddels gebouwd en bewoond zijn. De onthulling werd verricht door wethouder Jan Peter van der Sluis en Jan René Fix, een familielid van Willem van Dieren.
Eerbetoon aan Willem van Dieren
Willem van Dieren, die in 2018 overleed, was een bekend figuur in Wilsum. Hij was een toegewijd vrijwilliger en clubicoon van onder andere de lokale voetbalvereniging. Van der Sluis benadrukte tijdens zijn toespraak dat de vernoeming van de straat een prachtig eerbetoon is aan Van Dieren en symbool staat voor de sterke onderlinge verbondenheid in het dorp. Hij merkte op dat het bijzonder is dat de bewoners van de wijk zelf hebben gekozen voor deze straatnaam, gezien de locatie van de nieuwe woningen op het voormalige voetbalveld waar Van Dieren zich jarenlang voor inzette.
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
De realisatie van de Willem van Dierenstraat en de bijbehorende woningen is een schoolvoorbeeld van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit houdt in dat toekomstige bewoners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van hun eigen woningen. In samenwerking met de gemeente Kampen en een stedenbouwkundige, heeft de vereniging CPO De Thijs een plan ontwikkeld voor 21 woningen. Dit omvat 6 starterswoningen, 8 twee-onder-een-kapwoningen en 7 vrijstaande woningen. Deze ontwikkeling is van groot belang voor Wilsum, omdat het starters de kans geeft om voor het eerst een woning te kopen en de doorstroom in het dorp bevordert. Hierdoor kunnen meer mensen die graag in Wilsum willen wonen, dit ook daadwerkelijk doen.
Succesvolle samenwerking
Jan Marskamp, voorzitter van CPO De Thijs, noemde het project bijzonder en succesvol. Hij prees de snelle realisatie van de woningen, waarbij de eerste woning slechts drie jaar na de oprichting van de vereniging werd bewoond. Ondanks enkele tegenvallers onderweg, bleef de samenwerking tussen de betrokkenen sterk. Marskamp sprak zijn dank uit richting de gemeente Kampen en procesbegeleider Mark Lokotte van USHI Kenniscentrum Bouwen, die samen met de bewoners aan dit mooie resultaat hebben gewerkt.
Het project heeft Wilsum verrijkt met een nieuwe wijk vol diverse woningen voor verschillende categorieën inwoners. De bewoners hebben veel positieve reacties ontvangen, wat de succesvolle afronding van dit project benadrukt.