Groene en Gezonde Flevowijk – Buurtbewoners en kinderen helpen de wijk verduurzamen

187

Op zaterdag 28 en maandag 30 september vonden in de Flevowijk twee belangrijke evenementen plaats. Buurtbewoners en kinderen werkten samen aan het vergroenen en verbeteren van hun omgeving. Onder begeleiding van wethouder Richard Boddeus werden tegels gewipt, bomen geplant en nieuwe initiatieven gestart als onderdeel van het project ‘Groene en Gezonde Flevowijk’. Dit project, georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de wijkbewoners en lokale organisaties, richt zich op het creëren van meer groen, bevorderen van beweging en het versterken van de sociale samenhang in de wijk.

Zaterdag 28 september: Overhandiging en boomplantactie in de Bumastraat

Zaterdag werd de Bumastraat feestelijk verrijkt tijdens een buurtbarbecue op Nationale Burendag. De wethouder overhandigde een handgrasmaaier aan de bewoners, bedoeld om het gezamenlijke grasveld te onderhouden. Dit veld biedt kinderen een veilige speelplek en een ontmoetingsplek voor buren. Een symbolische actie tijdens dit evenement was de gezamenlijke aanplant van een appelboom, waarbij de wethouder de handen uit de mouwen stak samen met de bewoners.

Wethouder Boddeus sprak zijn lof uit voor de betrokkenheid van de buurt: “Het is prachtig om te zien hoe de bewoners actief bijdragen aan het verbeteren van hun leefomgeving. Dit soort initiatieven passen perfect binnen het project ‘Groene en Gezonde Flevowijk’, dat bewoners stimuleert om samen te werken aan een groenere, gezondere wijk.”

Maandag 30 september: Start vergroening Gevers van Endegeeststraat

Maandag was het de beurt aan de jongste wijkbewoners. Leerlingen van de basisscholen Het Meerrijk en de Willem van Oranjeschool hielpen samen met de wethouder bij de eerste stap in de vergroening van het terrein tussen de scholen. De kinderen verwijderden enthousiast de eerste tegels, waarmee de herinrichting en vergroening van het gebied officieel van start ging. Het terrein zal worden voorzien van kleurrijke beplanting en fruitstruiken, zoals rode en zwarte bessen.

Wethouder Boddeus benadrukte het belang van deze groene ruimte: “Deze plek wordt een bron van beweging en ontspanning voor de buurt. Meer groen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor onze gezondheid. Het is mooi om te zien dat de kinderen en scholen een actieve rol spelen in dit project.”

Kampen – Startmoment van de werkzaamheden op het terrein tussen de scholen Het Meerrijk en de Willem van Oranjeschool aan de Gevers van Endegeeststraat in het kader van Groene en Gezonde Flevowijk. Wethouder Richard Boddeus wipt de eerste tegels samen met de schoolkinderen. Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © FS20240930

De scholen zelf dragen ook bij door hun eigen schoolpleinen te vergroenen, wat aansluit bij de herinrichting van het terrein. De daadwerkelijke beplanting zal naar verwachting in december worden voltooid, waarbij bewoners worden uitgenodigd om mee te helpen.

Doe mee en vergroen je eigen tuin!

Ook inwoners van Kampen kunnen hun steentje bijdragen aan de vergroening door deel te nemen aan het NK Tegelwippen. Tot en met 31 oktober kunnen bewoners gratis hun tegels inleveren en ontvangen ze 15 euro voor planten. Meer informatie hierover is te vinden op Kampen.nl/tegelwippen.

Het project ‘Groene en Gezonde Flevowijk’

Het project ‘Groene en Gezonde Flevowijk’ is een pilot van de gemeente Kampen met als doel het creëren van groene ruimtes die uitnodigen tot beweging, ontspanning en sociale interactie. Door de vergroening van buurten hoopt de gemeente bij te dragen aan een gezondere leefomgeving en het versterken van de sociale cohesie.