Stadswandeling door Kampen in het kader van Maand van de Geschiedenis

331

De “Kroniek van Vloet” vormt voor cultuurZIEN het uitgangspunt van activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis 2024, met als thema “echt nep”. De schrijver van de kroniek speelt op geraffineerde wijze met de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Op 5 oktober organiseert cultuurZIEN een stadswandeling door het Kampen uit de “Kroniek van Vloet”

Op 11 november 1194 werd de stad Kampen gesticht

De kleinzoon van Aelt Vloet weet het zeker: de stad Kampen werd op 11 november 1194 officieel gesticht. Zijn grootvader was één van de stichters van de stad. “Heren van de IJssel” noemden de vrije Friezen zich, die in 1194 de stad Kampen oprichtten.

Deze kleinzoon, een schepen van Kampen in de 13e eeuw, schreef zijn familiegeschiedenis op. Hierin vertelt hij over het ontstaan van Kampen. Zijn grootvader, vader en hijzelf hebben veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad, zowel op maatschappelijk als financieel vlak.

In 1974 ontving het Frans Walkate Archief in Kampen een postpakket. Dit pakket bevatte enkele vellen perkament met daarop de oudste geschiedenis van Kampen: de “Kroniek van Vloet”. Deze kroniek gaf antwoorden op veel vragen van historici over de oprichting van de stad. Uit onderzoek bleek echter dat de kroniek een vervalsing was, gemaakt door iemand met diepgaande kennis van de vroegste geschiedenis van Kampen.

Chris Fehrmann, de beheerder van het Frans Walkate archief, was ook docent geschiedenis aan het Almerecollege.  Eén van zijn leerlingen was Theo van Mierlo. Klik op de video hierboven en Theo begint te vertellen.

De wandeling start om 14.00 uur bij het Oorgat en de kosten voor deelname bedragen € 10,- p.p. Meer informatie is te vinden op www.herenvandeijssel.nl of op https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/31101/wandelen-door-de-kroniek-van-vloet.

De volgende stadswandeling, over de groei van Kampen door de eeuwen heen, vindt plaats op 12 oktober om 14.00 uur.