Familiefestival in het donker

21

Op zaterdagavond 26 oktober gaan de lichten uit bij Quintus! Tijdens de Nacht van de Nacht organiseert het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38 – in samenwerking met Natuurvereniging IJsseldelta en Scouting Hanzeluiden – een festival voor de hele familie. Er zijn optredens, workshops, voorstellingen en andere leuke activiteiten, en dat alles (bijna volledig) in het donker!

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement waarbij natuur- en milieufederaties door heel Nederland aandacht vragen voor lichtvervuiling. Bij Quintus doven de lichten om 19.00 uur tijdens een spectaculaire opening met een Lumière dansact. Tussen 19.00 en 21.00 uur kun je deelnemen aan activiteiten zoals glow-in-the-dark-trommelen, braakballen pluizen, nachtvlinders spotten, zaklampvissen, een silent disco, relaxconcerten in het donker, schaduwtheater, een zintuigenroute, verhalen over nachtdieren, kampvuurliedjes zingen en broodjes bakken, en nog veel meer!

Voordelig strippenkaarten reserveren
Er zijn zowel gratis als betaalde activiteiten. Betalen kan met een strippenkaart, die je in de voorverkoop voordelig kunt reserveren voor €6 via quintuskampen.nl. Op de avond zelf kost een strippenkaart €7,50. Het volledige programma vind je ook op de website.

Gemeente Kampen dooft lichten tijdens Nacht van de Nacht

De gemeente Kampen werkt dit jaar weer mee aan het jaarlijkse evenement de Nacht van de Nacht. Op zaterdagavond 26 oktober wordt aanlichting van de Broederpoort en de Cellesbroederpoort uitgeschakeld. Tijdens de 20e editie van de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker.

Voorkom energieverspilling

Wethouder Erik Faber: ”We doen als gemeente niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht maar structureel zelf zoveel mogelijk tegen lichtvervuiling. Bij elke lamp die we plaatsen of vervangen kijken we wat er verlicht moet worden en of er gedimd kan worden. Veiligheid staat natuurlijk voorop. Inmiddels is ruim 80% van onze verlichting led-verlichting. En waar het kan passen we diervriendelijke verlichting toe. Ook gaat bijvoorbeeld de verlichting na 23.00 uur uit van gebouwen die door ons aangelicht worden. Zo voorkomen we verspilling van energie én lichthinder voor dieren. We roepen ondernemers en inwoners op om ook naar hun verlichting te kijken. Wat kan er anders of beter? Samen kunnen we een groot verschil maken.”

 

Donker is belangrijk

Een donkere nacht is belangrijk. Mensen en dagactieve dieren hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten. Voor nachtactieve dieren, zoals trekvogels, nachtvlinders en vleermuizen, is een donkere nacht van levensbelang. Helaas is Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld. Veel verlichting in en om gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langskomt. Zonde van de energie en het geld. Bovendien kan verlichting vaak uit, zonder dat de veiligheid daar onder lijdt.