Groen licht beweegbare brug Reeve

17

In Reeve wordt het mogelijk om te varen tot aan je huis. VOF Reeve-Kampen, een samenwerkingsverband van gemeente Kampen en gebiedsontwikkelaar BPD, heeft het plan om Reeve goed bereikbaar te maken over het water verder uitgewerkt. In de uitwerking is een brug opgenomen die open kan, zodat het water deels bevaarbaar is voor boten met een staande mast. De brug is de toegang tot de deelgebieden Het Eiland en De Erven. Ook op andere plekken in Reeve komen doorvaarbare verbindingen, zodat het hele dorp goed bereikbaar wordt per boot.

Reeve is een plek bij uitstek voor watersportliefhebbers en voor mensen die willen wonen bij water. Van meet af aan is dat een van de bijzondere kenmerken van Reeve geweest. De eerdere uitwerking van bruggen en doorvaarbare verbindingen bleek echter financieel niet haalbaar. De afgelopen maanden is VOF Reeve-Kampen opnieuw naar de tekentafel gegaan om de droom van een toegankelijk gebied voor waterliefhebbers waar te maken. Er werd kritisch gekeken naar de kosten en de brug aan de oostzijde van Het Eiland werd aangepast qua ontwerp. Uitgangspunt is dat de brug die open kan, ook wel beweegbare brug genoemd, passender is bij het verkeer dat gebruik gaat maken van deze brug. Reeve is voor vrachtverkeer via een andere route bereikbaar.

Wethouder Jan Peter van der Sluis, vennoot namens gemeente Kampen: “Het is goed om in tijden van stijgende kosten kritisch naar plannen te kijken en daar waar mogelijk te besparen, zonder dat dit ten koste van de kwaliteit van een plan gaat. Zo is er ook naar Reeve gekeken. Een beweegbare brug hoort bij het nautisch karakter van Reeve. Dat blijft nu met een besparing in de kosten overeind.”

Projectdirecteur Chrétien van Essen, vanuit BPD actief in VOF Reeve-Kampen, voegt toe: “We vinden het belangrijk dat we de kwaliteit van Reeve weten vast te houden. Het is zeer prettig dat de dorpsvereniging hierin mee wil denken.”

Ook voorzitter Ruben van der Pol van de net opgerichte dorpsvereniging in Reeveis blij dat het besluit over de beweegbare brug en de doorvaarbare verbinding nu genomen is: “Het heeft de gemoederen in het dorp flink bezig gehouden en we blijven graag in gesprek met de vennootschap over de uitwerking van de doorvaarbare verbindingen. Dit zal de speciaal hiervoor opgerichte werkgroep bruggen van de dorpsvereniging voor haar rekening nemen.” 

De brug gaat open in 2026

De beweegbare brug en de doorvaarbare verbinding zullen naar verwachting gereed zijn in de zomer van 2026. Vanaf dat moment is het mogelijk om de woningen in De Erven en het daar tegenover liggende deel van Het Eiland te bereiken vanaf de sluis via het water.

Reeve, onderdeel van Reevedelta

De bouw van de geplande 600 woningen in Reeve vordert gestaag. Als onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling Reevedelta worden nu plannen uitgewerkt om het dorp te laten groeien tot circa 1.600 woningen inclusief daarbij behorende voorzieningen zoals een integraal kindcentrum, een supermarkt en horeca. In Reeve kunnen zowel toekomstige bewoners, als bezoekers zorgeloos genieten van een unieke omgeving waar landschap en water elkaar afwisselen. Reeve is een gezamenlijk initiatief van gemeente Kampen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Kijk voor meer informatie op: www.reeve.nu of www.reevedelta.nl/reeve