Minder licht in de openbare ruimte

162

Hoe ziet de buitenruimte er uit in de avond en de nacht? Wat is de impact van kunstlicht op leefbaarheid en duurzaamheid? Hoe kunnen we lichthinder tegengaan, donkerte versterken en energie besparen? Gemeenten in de Regio Zwolle (waaronder Kampen) en Deventer gingen aan de slag met Bewust Verlichten.

Het beeld in de donkere uren
In  juni nam een zeer divers gezelschap ambtenaren deel aan de workshop Bewust Verlichten. De ambtenaren, vanuit beleidsvelden als openbare verlichting, civiele techniek, milieu, ruimtelijke ordening, ecologie, sport en economie, lieten zich door bureau Licht en Donker Advies meenemen op reis door de buitenruimte in het donker. De impact van licht op mens, dier, landschap en klimaat is besproken maar vooral in beeld getoond.

lichthansheijnen
Foto: Hans Heijnen

Felle lampen in de donkere nacht. Lege terreinen nog vol in het licht. Is zoveel licht nodig? Straalt het de goede kant op en kan het misschien ’s nachts uit? Lichthinder tegengaan, donkerte versterken en energie besparen zijn de kernwoorden bij Bewust Verlichten.

Aansluiten bij het eigen werk
In deelsessies gingen vakgenoten met elkaar om tafel hoe Bewust Verlichten gestimuleerd kan worden binnen de eigen discipline. Veel bleek goed in te passen binnen het eigen reguliere werk. Ook al is de openbare verlichting in de Regio Zwolle en Deventer al relatief bewust en bescheiden, toch benoemden de deelnemers nog veel kansen.

Voor een deel van de ambtenaren was dit de eerste keer dat ze zich richtten op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving in de nacht. Bij milieu was de link tussen lichthinder en energie snel gelegd. Sportverlichting en reclames trokken de aandacht. Ook bij ruimtelijke plannen, economie en welstand zijn passende projecten bedacht.

Plan voor de eigen gemeente
Aan het einde van de vruchtbare workshop had iedere gemeente de basis gelegd voor een eigen projectplan. Een set aan concrete projecten voor uitvoering, beleid en communicatie. Deze zomer bepalen de gemeenten met welke projecten ze aan de daadwerkelijk slag gaan. Ze dienen uiterlijk 26 september 2014 hun projectplan in bij de Regio Zwolle met het verzoek om een financiële bijdrage voor de uitvoeringskosten in 2014 en 2015.

De provincie Overijssel heeft vanuit het programma Gezond en Veilig Leefmilieu geld beschikbaar gesteld voor de Regio Zwolle om bewuster te gaan verlichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP