donderdag, september 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenToenemend zwerfvuil in stadspark

Toenemend zwerfvuil in stadspark

-

Het stadspark is altijd al een gevoelige plaats geweest voor zwerfvuil. Het is bekend dat scholieren vanaf de supermarkten via fietsroutes door het park zwerfafval veroorzaken. Het beboeten van zwerfvuil vergt “een heterdaadje” en dat zal niet snel gebeuren. Het aanspreken en waarschuwen van potentiële overtreders kan een effectief middel zijn. Handhaving kan gekoppeld worden aan onder andere de hondencontroles in het park.

plantsoenIn het park zijn 55 afvalbakken en enkele hondenpoepbakken geplaatst. Hiermee heeft het park de hoogste afvalbakdichtheid binnen de gemeente. Nog meer afvalbakken plaatsen is niet nodig omdat de bakken, zelfs op maandagochtend, nog niet vol zitten. Er is dus voldoende capaciteit.

Het is belangrijk om de afvalbakken een strategische plek te geven. De plek moet geen bijplaatsing uitlokken of vandalisme. De afvalbakken bij de skatebaan werden elk weekend vernield. Uiteindelijk zijn ze weggehaald. Nu is er weer één geplaatst en zo lang het goed gaat, blijft hij daar.

Om illegale huisvuildumping tegen te gaan zijn de openingen van alle afvalbakken in de stad verkleind. Hierdoor past bijvoorbeeld een pizzadoos niet zomaar in de bak. Deze kan als zwerfvuil achterblijven na een picknick in het park. Het vergroten van de openingen is geen optie, omdat dit direct weer zal leiden tot huisvuildumping en daardoor overvolle afvalbakken.

De huidige opening biedt vogels en andere dieren nog wel de kans om resten uit de bakken te halen. Dit gewroet leidt tot vuil rondom de afvalbak. Op dit moment wordt een proef gedaan met een afvalbak met speciale klep die dit wroeten moet voorkomen. Als dit effectief blijkt, worden de bestaande afvalbakken na afschrijving vervangen door dit type.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen