VV Kampen zwaar onderuit tegen Swift 64

-

voetbal

Door: Jasper Plender

De meteorologische herfst was al een tijdje aan de gang maar tot nu toe zijn alle duels altijd in perfecte omstandigheden afgewerkt. Zaterdag 11 oktober pakten donkere wolken zich aan het begin van de middag echter samen boven sportpark Nooitgedacht. Het bleek uiteindelijk een (symbolische) voorbode voor wat er nog zou gaan volgen. Het weer was barslecht, het voetbal van Kampen met name de 1e helft niet veel beter. Swift haalde wel zijn niveau en legde in de eerste 45 minuten de basis voor een ruime zege: 0-4.

Vorige week in Zalk kwam Kampen nog weg met een mindere beginfase, mede omdat de tegenstander het vizier niet op scherp had staan. Dat zorgde ervoor dat we in de wedstrijd konden groeien en het initiatief overnemen op belangrijke momenten. Die gelegenheid gaf Swift ons deze keer echter niet. Kampen gaf de tegenstander vanaf de start te veel ruimte om op te bouwen en dat bleek uiteindelijk dodelijk. Swift beschikt over een goed voetballende ploeg die van achteruit vaak over twee of drie schijven de weg richting doel weet te vinden. De slag op het middenveld werd afgelopen zaterdag door de bezoekers gewonnen. Dit zorgde er niet alleen voor dat de ploeg uit Swifterbant het merendeel van het balbezit had, het leidde er tevens toe dat Kampen nauwelijks een fatsoenlijke aanval op kon zetten. Te vaak werd van achteruit zonder succes de lange bal gehanteerd omdat de bal op het middenveld niet in de ploeg kon worden gehouden.

vvkampen

Het duurde uiteindelijk tot de 13e minuut alvorens Swift zijn overwicht voor de eerste keer in scoren uit kon drukken. Er werd door de bezoekers een rush opgezet over de linkerkant van het veld. Rechtsback Watze van Vlijmen kon de voorzet er net niet uithalen en deze belandde bij de volledig vrij staande rechtsbuiten van Swift. Keeper Bas van der Vegt probeerde de hoeken zo klein mogelijk te maken maar stond daardoor iets te ver voor zijn doel. De bal werd uiteindelijk met veel gevoel over hem heen gelobt. Na de vroege voorsprong veranderde er weinig aan het spelbeeld. Swift geloofde duidelijk in een goed resultaat en bleef druk naar voren geven. Het bleek voor de bezoekers enige tijd lastig om het veldoverwicht ook om te zetten in echte kansen. In het kwartier na de 0-1 hoefde Van der Vegt slechts eenmaal in actie te komen toen de spits van Swift doorbrak en 1 op 1 kwam te staan. De goalie toonde zich alert en verijdelde een tweede treffer.

Het zou niet lang duren voordat Swift alsnog tot scoren zou komen. Sterker nog, in het laatste kwartier van de 1e helft wist de ploeg uit Swifterbant definitief afstand te nemen van Kampen. De 0-2 viel te noteren in de 29e minuut. Door balverlies op het middenveld stond linksback Bryan Fröger uit positie. Dit bleek dodelijk aangezien het de rechtsbuiten van Swift alle vrijheid gaf om op te stomen richting het doel van Kampen. Opnieuw bleek het anticiperen van Van der Vegt een ongelukkige uitkomst te hebben. De sluitpost ging, net als het publiek, uit van een voorzet maar liet daardoor wat te veel ruimte bij de 1e paal. Daar wist men bij Swift wel raad mee. Het verzet van Kampen was even geknakt.

Zo’n vijf minuten later werd de wedstrijd definitief beslist. Een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld vond een volledig vrijstaande speler van Swift en die liet van der Vegt met een harde kopbal kansloos. Vervolgens moest de gifbeker nog even helemaal leeg toen Swift vlak voor rust na een fout in de Kamper defensie ook nog de 0-4 op het scorebord zette. De tegenstander toonde zich erg efficiënt door vier van de vijf kansen in doelpunten om te zetten. Toch was de voorsprong verre van onterecht of geflatteerd. Kampen zelf kon in aanvallend opzicht geen enkele vuist maken en zou zich de 2e helft moeten oprichten om een nog grotere nederlaag te voorkomen.

Dat laatste gebeurde, ondanks het steeds slechter wordende weer, naar behoren en dat is dan weer positief. Wesley van Winsum en Selim ben Mansour kwamen in het veld om het de tegenstander lastiger te maken in de duels. Vanaf de aftrap werd er getracht iets meer vooruit te voetballen om zo de opbouw van Swift wat meer onder druk te zetten. De wedstrijd kwam daardoor beter in evenwicht, al zal dat ook deels te maken hebben gehad met het feit dat Swift niet meer vol overgave op zoek ging naar meer doelpunten. Niet lang na het fluitsignaal kreeg Kampen bijna zijn eretreffer. De kopbal van Mohammed Abdallah belandde echter op de bovenkant van de lat. Even later werd ook een gevaarlijke vrije trap van Revelino Sabono gekeerd. Echt grote uitgespeelde kansen van Kamper zijde bleven verder echter uit.

Swift liet gedurende de 2e helft geregeld de backs mee opkomen omdat daar de ruimte ontstond. Mede hierdoor wisten zij nog een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Kampen te komen. De efficiëntie die men in de eerste helft had getoond bleef dit keer echter achterwege, mede door een goed optreden van Ricardo Maurer. De centrale verdediger wist een aantal keer cruciale duels te winnen waarmee een erger leed werd voorkomen. Uiteindelijk was de pijnlijke conclusie na 90 minuten voetbal dat Kampen zich dit weekend op alle fronten liet overklassen. De nadruk ligt hier op “liet” want we hebben allemaal in de duels er voor kunnen zien dat deze ploeg veel beter kan. Onze complimenten gaan uit naar Swift die een bijzonder goede wedstrijd speelde en daarmee aantoonde dat zij een tegenstander zijn om rekening mee te houden dit seizoen.

Over twee weken kan men vooral op zichzelf revanche nemen als het op bezoek gaat bij de verrassende koploper Reaal Dronten. In de tussentijd zijn er twee oefenduels, waaronder een tegen DOS 2, waarin men zich kan herstellen van deze nederlaag. De ploeg heeft immers o.a. tegen sterke tegenstanders als Zalk en HTC al bewezen dat het prima kan voetballen. Verliezen hoort ook bij sport en zegt niets over het daaropvolgende duel. Dus koppen omhoog en op naar de volgende wedstrijd!