Na een oproep werd de jongen uit Kampen gevonden en de ontmoeting kreeg vervolg
In de herfst van vorig jaar plaatste KampenOnline een oproep. Een Nederlandse emigrant uit Australië had op Mallorca een jongetje uit Kampen ontmoet maar was diens adres kwijtgeraakt. Binnen een dag werd de toen 8-jarige Jelmer gevonden en nu heeft de man zijn belofte na kunnen komen. Sterker nog, hij heeft niet alleen een kaart gestuurd maar is zelfs op bezoek geweest. Jelmer was er stil van.
Het was een bijzondere ontmoeting, waarbij het meteen klikte tussen de jeugdige Jelmer en de hoogbejaarde Jan. Op een dagtrip tijdens een cruise ging Jan Oste (88) met de trein Mallorca verkennen. Bij een panoramapunt staat hij tussen honderden buitenlandse toeristen van het uitzicht te genieten en moet dan even gapen. Plots hoort hij achter zich in Hoog Nederlands ”Moe?”. Dat bleek Jantje te zijn, de moeder van Jelmer. Samen met een oudere zus van Jelmer waren ze op vakantie. Jelmer raakte meteen geboeid toen Jan vertelde waarheen hij allemaal nog zou gaan. Hij beloofde de jongen een kaart te sturen vanuit Australië maar verloor het adres. Na de oproep van KampenOnline werd het contact weer hersteld en deze weken is Jan samen met zeven landgenoten op reis door Nederland.
Jan heeft een mooie pet met een Australische kangoeroe en honkbalknuppel meegenomen voor Jelmer. Hij heeft lang moeten zoeken naar de juiste maat maar hij past precies. In het begin dat Jelmer thuis komt van school is hij te beduusd om veel te zeggen maar even later komt hij los. Evenals Jan die een rasverteller blijkt te zijn. Hem interviewen is lastig want soms weet je niet wat wel en niet waar is. Jantje kijkt alles lachend aan en verwent het herengezelschap met koffie en warme croissants. Voor haar heeft de Australische Nederlander twee prachtige figuren van glas-in-lood meegenomen die hij bij een Men’s Shed (een soort dagbesteding) maakt. Een verwijzing naar een enorme wereldbol (gedateerd in 2050), die hij daar ook produceerde, staat onderaan.
Jan Oste is kort na de Tweede Wereldoorlog vertrokken uit Nederland en via Indonesië in Australië beland. Daar is hij met een Australische Nederlandse getrouwd en hij volgt via wereldomroep BVN nog steeds de Nederlandse ontwikkelingen. Hij weet zelfs van de bel die een paar jaar geleden van de Kamper Steur was gestolen. In Australië bezoekt hij de Christian Reformed Church of Australia, zoals voluit de naam luidt van de kerk, die opgezet werd door zendelingen van de Gereformeerde Kerk na de oorlog. Waarop vervolgens verhalen over de oorlog naar boven komen. In de tussentijd vertelt Jelmer hoe sterk Australië is.
Buiten poseren de 3JS bij een knotwilg en plukt Jantje voor Jan aardbeien uit de eigen groentetuin voordat Jelmer’s vriend weer opgehaald wordt om naar zijn reisgezelschap terug te keren. Ondanks zijn hoge leeftijd is Jan nog kwiek en fit. Hij blijkt nog elke dag te hardlopen. Eén van zijn tips om oud te worden is veel zuurkool eten en karnemelk drinken. Daarop roept Jelmer uit: ”Maar dan ga je dood van viezigheid.”
De oproep van KampenOnline tot zoeken en het kunstwerk van Jan zijn hier te zien:
• Gezocht: Jelmer, achtjarige jongen uit Kampen
• Gelukt: Jelmer uit Kampen is gevonden
• Een geheel nieuwe wereld ontdekt bij Menai Men’s Shed