Trouwe kooplui laten jaarmarkt in Grafhorst niet schieten
De herfst heeft onmiskenbaar zijn intrede gedaan op de tweede dinsdag van oktober dit jaar. Op die dag vond traditiegetrouw de Biestenmarkt plaats in Grafhorst. Ondanks het gure weer waren de kramen en tafels door het hele dorp heen goed bezet. Het publiek liet het ook niet afweten en zo zette de traditionele jaarmarkt het dorp weer op z’n kop.
Met zo’n 45 kramen en zo’n 20 tafels was de bezetting vergelijkbaar met vorig jaar. Er kwam iets minder publiek dan vorig jaar en de bezoekers leken wat meer doelgericht. De ijzige wind liet zo toch zijn sporen na. Als het zonnetje doorbrak, was het ineens een stuk behaaglijker. De vele marktkooplieden en vrijwilligers lieten zich echter niet uit het veld slaan en waren al vanaf zes uur ’s morgens in touw.
De bezoekers konden een ronde door het dorp lopen via de Grafhorsterweg en de Dirkje Kerkemaat. Er was van alles te krijgen, van etenswaren, zelfgebreide sokken tot allerhande CD’s van Normaal tot Opwekking. De geitenwollen sokken zijn de laatste dierlijke restanten die aangetroffen konden worden op de Biestenmarkt. Ondanks de naam van de jaarmarkt is er al jaren geen beest meer te bekennen, de vogels van de valkenier dit jaar niet meegerekend. Maar de naam van een jaarmarkt die al sinds 1333 bestaat, wis je niet zomaar uit. Volgens eveneens goede gewoonte werden de marktkooplui verzorgd door de bewoners van het huis waarvoor ze stonden.
De uitbaters van de voormalige snackbar ”De Bok” komen nog elk jaar terug om nog één dag hun oude stiel op te pakken. ’s Morgens waren ze door vele scholieren geholpen die zo, al voordat ze naar school gingen, hun eerste frikandel hadden gescoord. ‘s Middags hadden de jongeren vrij en dat was te merken. Alsof er rondgestrooid was met luchtclaxons, liepen er zowel jongens als meisjes flink rond te toeteren tot ergernis van menige bezoeker en marktkoopman.
Bij meerdere viskramen werd onder andere paling verkocht, een eettraditie in het dorp. Volgens hardnekkige geruchten geldt dat ook voor krentenbrood maar inwoners stellen dat die foute vermelding in Wikipedia (en vervolgens in persberichten) hoognodig hersteld moet worden. Paling is een dure delicatesse geworden sinds het niet meer zelf gevangen wordt door de eigen vissers uit Grafhorst.
Bijzonder aan dit jaar was de komst van een valkenier. Vrijwilligster Gerrie de Vegt ging, evenals menig ander, met één van de uilen op de foto. De valkenier had één valk en twee uilen bij zich maar hij was halverwege de middag al huiswaarts gekeerd. Of het hem of zijn gevleugelde vrienden te koud was geworden, is onbekend. Al met al mag men spreken van een geslaagde editie van de Biestenmarkt 2015. Men kon het bezoek afsluiten met ‘fish and chips’, zoals de Engelsen het graag uitdrukken. De ronde over de Biestenmarkt begon echter bij een kraam waar men heel wat Mentosrollen in kon slaan. Aan alles was zo gedacht. Ook aan het snoepje voor de preek.
Zie ook:
• Grafhorst (Wikipedia)
• Standhouder: Rode Kruis (Sociale Hulp)
• Standhouder: Kerkvolk Kerkmuziek (uitverkoop na pensioen)