Zorgwekkende situatie Kamper kogge!

294

kogge1-zwam

Zwammen bedreigen Kamper Kogge

Het dek van de Kamper Kogge is aangetast door zwammen. De vrijwilligersploeg moet deze winter met man en macht aan de slag om het schip te behoeden van de ondergang. “Dit is heel zorgwekkend”, zegt voorman Dries Vinke. “Een zwam kan zich snel uitbreiden. Als we nu niks doen, is binnen een paar jaar het hele schip weg.”

Onderzoek naar hardnekkige lekkage bracht de zwammen aan het licht. In hoeverre de enige varende kogge van Nederland is aangetast, is nog niet te zeggen. “Het dek gaat er voor een groot deel uit, pas dan kunnen we zien tot waar het zit.” Om het probleem goed aan te kunnen pakken is samenwerking gezocht met Kees Sars, de bouwmeester van de Kamper Kogge.
Het wordt een enorme klus, aldus Vinke, want ook benedendeks moet het nodige gebeuren. “Vorig jaar hebben we het lood aan stuurboordzijde eruit gehad om de bodem te kunnen impregneren, nu is de andere kant aan de beurt. Dit is groot onderhoud dat sowieso eens in de paar jaar moet gebeuren.” Om de boel de komende maanden een beetje droog te houden met het dek eruit, staat er nu een tent bovenop de kogge.

De bedreiging door zwammen van het oudste (nagebouwde) schip van Nederland, sinds 1998 in de vaart, is een fikse domper. “De jaren beginnen te tellen”, weet Ina Hup van de Stichting Kamper Kogge. “Er is steeds meer onderhoud nodig.” Ondanks alle vrijwillige inzet betekent dit weer een flinke kostenpost voor de stichting, die geen structurele subsidie krijgt. Het hardnekkige misverstand dat de kogge wordt bekostigd met gemeenschapsgeld wil Hup bij deze graag de wereld uit helpen. “Niets is minder waar. We hebben bij wijze van spreken amper geld voor bretels om onze eigen broek op te houden! Onze zeventig vrijwilligers sprokkelen iedere euro bij elkaar, voor een kogge die van iedereen is.”

De bouw van de reconstructie is ooit begonnen als werkgelegenheidsproject voor jongeren met een uitkering, geheel betaald met geld van de Europese Gemeenschap. Hup: “Zestig mensen hebben zo het vak van scheepstimmerman geleerd en daarna allemaal een betaalde baan gevonden. Dat heeft de gemeente Kampen uiteindelijk alleen maar geld opgeleverd.” Ook van het budget voor de herinrichting van de Koggewerf gaat niets naar de Kamper Kogge, benadrukt Hup. “Dat geld is voor de herinrichting van een stukje van Kampen. Wij zijn een onderdeel van de plannen, maar de kogge wordt er geen cent beter van.”

De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen en het varend erfgoed van Nederland. Meer informatie: kamper-kogge.nl en facebook.com/kamperkogge.

Comments are closed.