Wilsum gerustgesteld over oever en uiterwaarden IJssel

253

Tweede informatieavond werkzaamheden programma Stroomlijn

Uit de vorige, onrustig verlopen, avond op 10 juni leken alle partijen lessen getrokken te hebben. Op de tweede avond, afgelopen woensdag 11 november, werd aanzienlijk rustiger en duidelijker gecommuniceerd, zowel vanuit het publiek als door de uitvoerende partijen. De stand van zaken, binnen het deel van het programma Stroomlijn dat op de IJssel bij Wilsum betrekking heeft, werd toegelicht evenals de nog uit te voeren acties. Courant moest een fout toegeven in de vergunningprocedure maar heeft dit al gecorrigeerd.
Stroomlijn WilsumVegetatielegger van Tauw
In het artikel over de eerste informatieavond (zie onderaan) wordt uitgebreid het scala en de complexiteit van de projecten geschetst binnen het programma Stroomlijn (zie onderaan), dat een onderdeel vormt van het grote programma ruimte voor de Rivier. Evenals op 10 juni waren ook nu weer alle partijen vertegenwoordigd: Rijkswaterstaat (RWS), Staatsbosbeheer en de aannemerscombinaties Isaladelta en Courant. Deze twee uitvoeringscombinatie nemen respectievelijk de uiterwaarden Scherenwelle en Koppelerwaard voor hun rekening.
Allereerst werd toegelicht dat de vegetatielegger (zie onderaan) de basis en het uitgangspunt vormt voor RWS. Het bureau Tauw legt alles vòòr en na uitvoering van het programma vast. Vooraf is dit gedaan aan de hand van foto’s uit 2012 en 2013. Achteraf wordt zo het project vastgelegd en geborgd.

Uitvoering en oproep door Courant
Xander Tekelenburg licht namens Courant toe dat de uitvoering in zogenaamde tranches plaats vindt. De begroeiing rond de Koppelerwaard is per abuis in de eerste tranche terecht gekomen. Toen dit ontdekt werd, zijn alle vergunningsaanvragen ingetrokken. Deze worden opnieuw ingediend waardoor er nog inspraakmogelijkheid bestaat. Tekelenburg vertelt dat plukjes riet zonder beperking (beschermde planten en/of dieren) en met instemming van de eigenaren worden verwijderd. Hij benadrukt dat hij goed probeert te informeren en dat hij graag alles wilt delen. ”Aan jullie de taak”, roept Tekelenburg de dorpelingen van Wilsum op, ”om aan te geven welke door RWS gedetecteerde plekken verwijderd kunnen worden”.
Stroomlijn WilsumBlijvend onderhoud door Rijkswaterstaat
Ooit was de oever van de IJssel kaal. Deels spontaan en deels aangelegd ontstond er toen begroeiing, zoals er ook kribben in de rivier werden aangelegd om de IJssel niet te veel te laten meanderen (kronkelen). Als breuk met het verleden zegt RWS nu toe om de begroeiing langs de IJssel periodiek te blijven onderhouden en daarmee de doorstroming op peil te houden. Uitgangspunt vormt de situatie zoals die in 1997 was.

Tevredenheid bij Dorpsbelang
Een vooroverleg van Alfred Boeve en Steffen Hofstra, beide namens Dorpsbelang Wilsum, heeft bijgedragen aan een ordentelijk verloop van de avond. Sommige zaken waren niet aan de orde gekomen zonder ’wakkere burgers’ volgens Hofstra, die graag het belang hiervan onderstreept. Een wakkere burger in het publiek vroeg naar de gevolgen als de Raad van State binnenkort de hoogwatergeul zou afwijzen. “Dan ontstaat er een hele nieuwe situatie”, lichtte Peter Jesse namens Ruimte voor de Rivier toe. Er zou dan bijvoorbeeld veel meer gekapt kunnen worden bij Scherenwelle om de beoogde toename te behalen van 1400 naar 1600 kuub af te voeren water door de takken van de Rijn. De openheid van de uitvoerders deze avond zien de dorpelingen graag letterlijk terug in een ruimere en meer open doorkijk op en over de IJssel. Zo schetst een bewoner hoe hij lang geleden vanuit zijn achterraam zelfs de Nieuwe Toren van Kampen nog kon zien. Tegenwoordig ziet hij de Molenbrug niet eens meer. Maar daar wordt aan gewerkt.
Stroomlijn WilsumZie ook:
Moeizame avond in Wilsum over onderhoud uiterwaarden
Programma Stroomlijn (Rijkswaterstaat)
Vegetatielegger, nieuw instrument van RWS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP