IJsselmuiden heeft de eerste Struikelstenen.

324

De eerste Struikelstenen zijn geplaatst in IJsselmuiden. Dat gebeurde dinsdagmiddag in de Lijnbaanstraat. Struikelstenen is de Nederlandse naam voor Stolpersteine, Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Stolpersteine, een kunstproject van Gunter Demnig
Stolpersteine, een kunstproject van Gunter Demnig

De gedenktekens bestaan uit kleine messing plaatjes op een betonblok, waarop de naam van het slachtoffer staat, de deportatiedatum, en datum en plaats van overlijden.

 

 

 

Dat de stenen naar IJsselmuiden kwamen was een  initiatief van Johan de Munnik, hij beschreef de lotgevallen van de fam. van Oostenbrugge en de fam. Lakmaaker in zijn boek “laten we hopen, wat wij willen, maar dragen, wat wij krijgen.” De moeder en het zusje van Klara Lakmaaker zaten destijds ondergedoken bij de ouders van de Munnik.
Na verraad werden vader en zoon van Oostenbrugge en Klara gearresteerd op 1 juli 1944. Zij gingen naar Kamp Amersfoort en kwamen terecht in Neuengamme. Zij overleefden de oorlog niet.
Klara Lakmaaker kwam via Westerbork terecht in Bergen Belsen. Vlak voor de bevrijding van dat kamp ging zij op 11 april 1945 transport. In een trein die later ook wel bekend stond als “het verloren transport” Deze trein rijdt kris kras door Oost Duitsland en wordt op 23 april door de Russen bevrijd.
Het transport verkeerde in erbarmelijke omstandigheden.
De meeste gevangenen waren ziek, vlektyphus. Op 31 mei overlijd Klara in Tröbitz

De Munnik vertelt het verhaal van de slachtoffers
De Munnik vertelt het verhaal van de slachtoffers

De bijeenkomst was indrukwekkend, enkele tientallen belangstellenden, waaronder familieleden en nabestaanden van de slachtoffers waren aanwezig. Van de familie Lakmaaker was zwager Joseph Bloemist uit Amsterdam gekomen om deze dag mee te maken. Zichtbaar ontroerd mocht hij de steen van zijn schoonzuster plaatsen.

DSC02550

Aansluitend werden er witte rozen neergelegd door nabestaanden en de huidige bewoonster van de Lijnbaanstraat 4, Henrieke Groenwold. Het echtpaar Groenwold is geraakt door het feit dat juist hun huis deze geschiedenis met zich meedraagt, en zij stelden hun huis hartelijk open voor alle belangstellenden.

De stichting Kamper Struikelstenen heeft met de stenen in IJsselmuiden thans 49 Struikelstenen geplaatst in Kampen. Vrijdag 8 april komt er eentje bij, voor Sientje Martha Elzas. Deze steen wordt geplaatst aan de Willem de Zwijgerstraat 25. Deze plechtigheid zal om 15.30 uur aanvangen.

DSC02611

Comments are closed.