Op het Kampereiland gaat een proces van vrijwillige kavelruil van start. De Stadserven, waterschap Drents Overijsselse Delta en de provincie Overijssel hebben het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) ingeschakeld om de kavelruil tot een succes te maken. De aftrap werd deze week verricht tijdens eens drukbezochte vergadering van de pachtersbond Kampereiland. Nu zijn de pachters van de Stadserven aan zet. Aangezien meer dan de helft van het aantal erven was vertegenwoordigd, lijkt de animo voor het initiatief groot. Voor pachters die willen weten of kavelruil voor hen uitkomst kan bieden is een onafhankelijk vertrouwenspersoon ingeschakeld.
Kavelruil is interessant voor agrarische ondernemers die efficiënter willen werken, of die nadenken over uitbreiding of het afbouwen van activiteiten. Het voorkomt versnippering van landbouwgrond en biedt kansen om veldkavels dichter bij huis te betrekken. Dat spaart veel tijd en voorkomt hoge transportkosten. Oene de Jong, CKO-projectleider namens LTO-Noord, maakt een eenvoudige rekensom: “Inclusief personeelskosten betaal je voor transport naar een hectare op vier kilometer afstand jaarlijks al snel € 700,-. Ligt diezelfde hectare op 500 meter van je bedrijf, dan kost dat niet meer dan € 90,-.” Kavelruil maakt volgens De Jong ook weidegang extra aantrekkelijk. De nabijheid van de melkstal is namelijk nodig om koeien overdag in de wei te kunnen houden. Tot slot is het maatschappelijk belang erbij gediend door minder milieubelasting en verkeersonveiligheid.
Primaire aanleiding voor het kavelruilproces zijn de te nemen waterveiligheidsmaatregelen in het gebied. Dit gaat ten koste van landbouwgrond en kan investeringen in boerenbedrijven hinderen. Daarom willen de Stadserven, als eigenaar van het gebied, het waterschap en de gemeente Kampen agrarisch structuurverbetering koppelen aan compensatie voor deze ingrepen. Kavelruil is zo’n verbetering en het feit dat diverse veldkavels toch al van gebruiker zullen wisselen, vormt een kans om het ruilproces in het hele gebied op gang te brengen. Ook overige gronden van pachters aan de randen van het Kampereiland kunnen in de kavelruil worden betrokken. Daarnaast behoort het stimuleren van samenwerking tussen pachters tot de mogelijkheden voor structuurverbetering.
De kavelruil is gericht op versterking van het economische rendement voor iedereen. Waar mogelijk worden ook verbeteringen in de structuur van water en natuurgebieden meegenomen. De kavelruil vindt volledig op vrijwillige basis plaats. Om pachters de gelegenheid te geven om vrijuit en in volledige vertrouwelijkheid te kunnen praten over hun toekomstplannen en hun ruilbehoefte is Jan Olaf Tjabringa als vertrouwenspersoon aangesteld. Hij zal dit jaar via keukentafelgesprekken de wensen inventariseren, waarna in 2017 de daadwerkelijke verkavelingssessies van start kunnen gaan. Tjabringa is telefonisch bereikbaar via 06 27095640 en per e-mail via
tj*******@cu*********.com
.