De gemeente Kampen wil meer ruimte geven aan bewoners en ondernemers als het gaat om de ontwikkeling van de stad. Zij krijgen meer zeggenschap en verantwoordelijkheid over de eigen leef- en werkomgeving.
Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van de ‘kleinere’ spelers om serieus mee te doen op de markt van de stedelijke ontwikkeling. Tot nu toe zijn het vooral partijen als gemeente, projectontwikkelaars en woningcorporaties die zich bezig houden met de ontwikkeling van de stad. Dit terwijl ook bewoners en ondernemers hun eigen stempel willen drukken op de stad. Daarnaast vraagt deze tijd van bezuinigingen en teruglopende inkomsten ook om een andere aanpak van stedelijke ontwikkeling.
De gemeente Kampen wil in de toekomst meer gaan sturen op hoofdlijnen en op samenhang. Om dit mogelijk te maken is een aantal actiepunten opgesteld. De meeste actiepunten hebben betrekking op de interne organisatie van de gemeente.
Enkele actiepunten zijn direct merkbaar voor bewoners en ondernemers. Zo wordt de Welstandsnota, waarin vastgelegd is aan welke eisen bouwprojecten moet voldoen, in 2014 vereenvoudigd. Bewoners en bedrijven worden actief betrokken bij de invulling van de nieuwe nota. Ook gaat Kampen werken met een gemeentelijk initiatieventeam, dat bestaat uit medewerkers vanuit verschillende disciplines. Iedereen met een plan kan dit voorleggen aan het initiatieventeam. Ze ontvangen zo snel een advies over de haalbaarheid van hun plan. Ook tijdelijke initiatieven kunnen voorgelegd worden aan dit team. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke invulling van een ongebruikte plek of gebouw. Dit brengt mogelijk (her)ontwikkeling op langere termijn op gang. Het aanwijzen van één gemeentelijk aanspreekpunt voor een initiatiefnemer is ook één van de actiepunten die op de gemeentelijke agenda staan.
Deze andere aanpak van stedelijke ontwikkeling in Kampen, is verwoord in de notitie ‘Anders groeien’ en is een eerste stap op weg naar een nieuwe manier van werken.